Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uspjeh

Najbolji su vila na Jelenovcu i puzzle-vrtić na Vrbanima

Nagrađeni projekti
Foto: NOINarhitekti
1/2
Autor
Sandra Golemac
29.09.2014.
u 13:00

Zagrebački arhitekti Nikolina Ivanović i Davor Mateković osvojili su Graditeljsku nagradu CEMEX za svoje projekte

Obiteljska kuća na tri etaže s golemim staklenim površinama i pogledom na čitav grad, ali i brdovitu šumu Jelenovac osvojila je Graditeljsku nagradu CEMEX.

– Te su kuće naša djeca i, nakon što u to uložite pet godina života i truda, teško je opisati kakav je osjećaj kada se sve to prepozna i nagradi – poručila je arhitektica Nikolina Ivanović, koja je osmislila arhitektonsko rješenje pobjedničke građevine.

Zelena krovna terasa

Š 2008 ZG” naziv je projekta spomenute kuće u obliku slova L, omeđene dvama kamenim zidovima, koja je svojim konceptom i sadržajem na globalnom nivou obiteljskih kuća visokog luksuza.

– To je prava oaza u urbanoj džungli. Brojni su komentirali da ih podsjeća na luksuzne kuće Hollywooda ili L. A. Malibua. Ovo nam je prva nagrada za tu kuću i jako smo ponosni na uspjeh – istaknula je arhitektica Ivanović iz studija NOINarhitekti.

Kuća ima zelenu krovnu terasu, veliki dnevni boravak s kaminom i blagovaonicom kroz gotovo dvije etaže, biblioteku, bazen, saunu i wellness, konobu, ali i malu kapelicu. Još je jedan zagrebački projekt osvojio spomenutu nagradu, i to u kategoriji Javne i poslovne građevine.

Riječ je o Dječjem vrtiću Kustošija područni Ured Vrbani III, prema ideji arhitekta Davora Matekovića iz studija Proarh.

Natjecanje u Meksiku

Prostor vrtića “zaogrnut” je u plašt puzzli u nekoliko neutralnih boja, a interijer je prilagođen uzrastu korisnika, pa žive boje podova i zidova stvaraju vedro okruženje za svakodnevni boravak djece.

Prema opisu arhitekta, vrtić je svijetla, ali i razigrana forma, te pravo “osvježenje” u naselju već viđenog. Jaslice su smještene u prizemlju, a vrtić u prizemlju i na katu te je sve prilagođeno osobama s invaliditetom. Ovi projekti predstavljat će Hrvatsku na međunarodnom CEMEX Building Award u studenom u Meksiku.

Komentara 1

TV
tvrdapixa
18:27 29.09.2014.

E, moja Sanda, to ti nije vila "na Jelenovcu" kak dezinformiraš čitatelje u naslovu, nego vila u Vinogradima koja samo "gleda" na Jelenovac.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije