Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Skrivena kultura

Na Velesajmu je i park skulptura, ali rijetki ga vide

16.01.2015., Zagreb - Spomenik Rudjeru Boskovicu autora kipara Ivana Mestrovica nalazi se unutar instituta Rudjer Boskovic. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
1/4
27.01.2015.
u 13:45

Diljem grada postoje kipovi potpuno zaklonjeni od javnosti. Kip Nikole Tesle u Božidarevićevoj u sklopu je parkirališta i okružen – automobilima

Skulptura Nikole Tesle postavljena 60-ih godina unutar tvorničkog prostora RIZ Odašiljača u Božidarevićevoj stavljena je tamo kao podsjetnik na tu povijesnu ličnost.

Oko nje je uređen i park, no prolaskom vremena i sve lošijim stanjem te tvrtke, park propada i pretvara se u parkiralište.

Razgledi dok traje sajam

I danas Nikola Tesla, brončani kip Velibora Mačukatina, stoji zagušen automobilima, a prolaznici ga mogu vidjeti tek ako se dobro zagledaju kroz ogradu. Sudbina je to tek jednog od spomenika koji se nalazi izvan očiju javnosti, no Sanja Bachrach Krištofić i Mario Krištofić pobrinuli su se da se građani upoznaju sa zagrebačkim skulpturama, kada ih je, u okviru Akcije mapiranja spomenika, popisao i stavio na kartu. Malo njih upoznato je i s Parkom skulptura koji se nalazi unutar Zagrebačkog velesajma. Sve su to, slažu se autori projekta, prvorazredne skulpture naših kipara, do kojih se može doći tek za sajamskih izložbi ili ostavljanjem osobne iskaznice portiru.

Ruđer unutar parka

– Skulpture su trenutačno zaštićene (omotane), jedina nezaštićena je "Stup proizvodnje" iz 1977. autorice Mile Kumbatović koja je ispred zgrade – rekli su iz Zagrebačkog velesajma. Nedostupan je javnosti i kip Rade Končara Vanje Radauša koji je originalno stajao ispred tvornice na Fallerovu šetalištu, a 1991. premješten je u dvorište. I kip Moša Pijade Augustina Augustinčića 1993. premješten je u krug Doma zaklade Lavoslav Schwarz u Bukovačku cestu, dok je nekad stajao ispred Radničkog sveučilišta "Moša Pijade", danas Pučkog otvorenog učilišta. U unutrašnjosti kompleksa Instituta Ruđer Bošković (IRB) stoji i veliki kip Ruđera Boškovića Ivana Meštrovića, a stalan pristup javnosti mogao bi imati tek kada se obnovi čitav kompleks za tri godine. Postavili bi ga unutar znanstvenog parka, koji bi bio vidljiv i pristupačan sa strane Bijeničke ceste, a iz Instituta se nadaju mogućnosti da bi se u sklopu tog parka mogao postaviti i kip Nikole Tesle iz Masarykove ulice.

Tesla je u Masarykovu premješten upravo iz IRB-a jer su se Meštrovićevi nasljednici žalili da kip nije vidljiv.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije