Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zbog dotrajalosti

Na Trešnjevci od 2018. nova toplana, 200-metarski dimnjak ostaje

Pogled na naselje Tresnjevka sa vrha vjesnikovog nebodera.Tresnjevka,toplana,dimjak
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/2
20.01.2015.
u 12:00

Zbog pogona je u zapadnom dijelu grada, sve do Susedgrada, izmjereno prekomjerno onečišćenje zraka

Toplana pokraj Doma sportova na Trešnjevci već je premašila 90 posto životnog vijeka, a kako je zbog toga i zrak u zapadnom dijelu grada, sve do Susedgrada, prekomjerno onečišćen, HEP će ondje do početka 2018. sagraditi novu, modernu toplanu.

Umjesto postojećeg pogona koji uz pomoć loživa ulja stvara toplinsku energiju koja potom grije brojne Zagrepčane u zapadnom dijelu grada, novo postrojenje u cijelosti će raditi na plin. Tako će u povijest otići i dim koji cijele zime suklja iz dvjesto metara visokog dimnjaka jer će novi pogon biti ekološki znatno prihvatljiviji.

Nužna modernizacija

Iz HEP-a su kazali da je lokacijska dozvola ishođena još u 2014. godini te da pripremaju međunarodni natječaj za izvođača radova.

Modernizacija je nužna kako bi se ubuduće pokrile potrebe za toplinskom energijom zapadnoga dijela grada

– Nova toplana planira se pustiti u pogon početkom 2018. godine kada će s proizvodnjom prestati postojeći pogoni, osim novoizgrađenog vrelovodnog kotla.

– Ulaganje u njihovu rekonstrukciju nije isplativo zbog zadovoljavanja strogih propisa o zaštiti okoliša koji nastupaju 2018. – kazali su iz HEP-a.

Foto: Stjepan Bubalo

Foto: Stjepan Bubalo

Objasnili su da je modernizacija nužna kako bi se ubuduće pokrile potrebe za toplinskom energijom zapadnoga dijela grada. No, napomenuli su da visoki dimnjak ipak neće rušiti. On će, naime, ostati kao alternativa dođe li katkad do problema u opskrbi plinom.

Osim toplinske energije, u toplani se sada proizvodi i električna energija koju će proizvoditi i novi pogon toplane. Trenutačno se u toplani, koja je sagrađena 60-ih godina, godišnje proizvede približno 390 tisuća tona pare, 615 GWh (gigavatsati) ogrjevne topline te 370 GWh električne energije, uz korištenje približno 39 tisuća tona loživa ulja i 137x106 m³ plina.

I Grad tražio obnovu

Novi pogon toplane gradit će se na istočnom dijelu kompleksa, na mjestu upravne zgrade i skladišta koji će biti sagrađeni na drugom mjestu. Cijeli trošak investicije procjenjuje se na 130 milijuna eura. Iz HEP-a su kazali da je plan da tvrtka osigura 25 posto svog novca, dok bi za preostalih 75 posto podigli kredit. Podsjetimo, zbog prekomjernog onečišćenja zraka i Gradska skupština je još 2011. od HEP-a zatražila modernizaciju pogona na Trešnjevci.

Dežurni telefon: Pitajte od danas sve o grijanju i toploj vodi

Komentara 3

DU
Deleted user
06:09 21.01.2015.

Bubalo, pa nije ti Trešnjevka negdje kod tebe u Bossnastanu da bi se reklo TrešnjevCCCCi ! Od nikoga nikada u Zagrebu nisam čuo to CCCi prije nego ste se dotepli vi izbjeglice sa svojim bosančerizmima i srbizmima.

DR
dragica949
16:54 20.01.2015.

Ne cendraj,grijanje u Zagrebu je najjeftinije onima koji su u sustavu Toplinskih mreža.Moja je mjesečna zimska rata plina 2.700 kn.U 21.st.veliki broj susjeda se vratio grijanju na drva,a na plin se grijemo od 1973.Napredak.

DU
Deleted user
15:54 20.01.2015.

super je to sve samo koliko ce to kostati korisnike toplane? koliko predvidjaju poskupljenje?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije