Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
105 godina rada Hitne pomoći

Na terenu svakih 6 minuta, dnevno prime 1200 poziva

Predsjednik Ivo Josipovic nazocio je  obiljezavanju Zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/3
17.10.2014.
u 07:00

U 170.000 intervencija ove godine, dobili su i 24 prigovora građana na svoj rad

Počeli su s četiri sanitarna pomoćnika i dvoja kola, a danas imaju 432 djelatnika te intervenciju, u prosjeku, svakih šest minuta. Zavod za hitnu medicinu Grada Zagreba jučer je obilježio 105 godina rada.

Od 1909. godine

– Osnivanju tadašnjeg Društva za spasavanje prethodila je tragedija. Prilikom čišćenja kuće u današnjem centru grada, sluškinja je pala s drugog kata te se ozlijedila. Kako nisu mogli naći nikoga tko bi je odvezao u bolnicu, na kraju je i preminula. To su vidjeli Emilij Laszowski i Velimir Deželić te tada, 1909. godine, odlučili da se to više ne smije ponoviti – objasnio je osnutak službe hitne pomoći u Zagrebu Nevio Šetić iz Družbe braće hrvatskog zmaja, iz koje su bili i Laszowski te Deželić, osnivači Društva za spasavanje.

Daleko se otada stiglo, istaknuli su jučer u Zavodu za hitnu medicinu, u načinu zbrinjavanja pacijenta, ali i u brzini interveniranja.

– Godišnje pružimo 206.428 usluga, od toga 84.991 hitnih pomoći te 121.437 usluga sanitetskog prijevoza – istaknuo je ravnatelj Zavod za hitnu medicinu Grada Zagreba, Dubravko Huljev, te objasnio kako to znači da djelatnici hitne pomoći na intervencije izlaze svakih šest minuta. Pedeset posto slučajeva na kojima interveniraju odmah i riješe na samom mjestu te ljude nije potrebno hospitalizirati.

Tri milijuna km godišnje

– Dnevno primimo 1200 poziva, odradimo 233 intervencije, a godišnje prijeđemo gotovo tri milijuna kilometara – rekao je Huljev te dodao kako je u 170.000 intervencija, koliko su odradili ove godine, bilo i 24 prigovora građana na njihov rad. To im ne smeta, kažu u Zavodu, već se vesele jer znaju da još ima mjesta za napredak.

A njihov rad pohvalio je predsjednik Ivo Josipović, koji je Zavod u Heinzelovoj obišao te djelatnicima čestitao na rekordno brzom izlasku na teren od samog dobivanja poziva, koje iznosi samo sedam minuta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije