Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Presuda

Na što se može potrošiti novac koji Grad Zagreb očekuje od države

28.07.2015., Stara gradska vijecnica, Zagreb - 31. sjednica nastavljena raspravom o Prijedlogu odluke o izmjenama i dopunama Proracuna Grada Zagreba 2015. Milan Bandic.  Photo: Goran Jakus/PIXSELL
01.09.2015.
u 11:22

Profitirale bi i četvrti kojima bi se mogao povećati iznos za male komunalne akcije

Potvrda Visokog upravnog suda da Gradu Zagrebu pripada 337,6 milijuna kuna koje je pročelnik za financije Slavko Kojić odbio uplatiti u Fond za izravnanja bit će ključan dokaz u postupku pred Trgovačkim sudom preko kojeg Grad traži povrat još 205 milijuna kuna koji su s kamatama narasli na 400 milijuna kuna.

Bolji kreditni rejting

Riječ je o novcu koji je Kojić od 2008. do 2011. na zahtjev Ministarstva financija uplatio u Fond za izravnanja, iz kojega se za školstvo, zdravstvo i vatrogasce financiraju financijski slabiji općine i gradovi, ne znajući da to nije dužan. O sudbini tog novca u Gradu će biti pametniji u studenome za kada je zakazano ročište na Trgovačkom sudu.

Iznos od 337,6 milijuna kuna Kojić je, nakon presude Upravnog suda da im novac pripada, uračunao u proračun za 2014., no dodatnih četiristotinjak milijuna koji mu se smiješe dobro će mu doći da mu šef, gradonačelnik Milan Bandić, realizira neka od brojnih obećanja.

Prije svega, uvođenje jednosmjenskog rada u školama.

– Napravit ćemo 10 škola, 10 dvorana i 10 vrtića. Ima novca. Naći ćemo način kako to realizirati. Cilj nam je za šest godina postići da svi učenici budu u jednoj smjeni i tu ćemo biti prvi i jedini – poručio je u srpnju gradonačelnik zastupnicima u Gradskoj skupštini obećavši im dostaviti popis tih objekata na sjednici 10. rujna. Riječ je o zgradama čija će obnova ili gradnja, obećao je, početi tijekom iduće godine. Trebala je i ranije, no Bandić je, nedugo nakon najave projekta, završio u pritvoru.

Projekt jednosmjenskog rada "težak" je više od milijardu kuna pa povrat od države ne bi bio ni blizu dovoljan. Tu će Gradu na ruku ići poboljšan kreditni rejting Zagrebačkog holdinga koji je međunarodna agencija Standard & Poor's u svom posljednjem izvješću poboljšala s B na B+, uz stabilne izglede za budućnost. Plan je škole širiti i graditi javno-javnim partnerstvom – Holding ih izgradi i da u najam Gradu, a novcem od najma plaća rate kredita.

Što je s Radničkom?

Najavio je gradonačelnik i obnovu vrtića i sportskih dvorana (među kojima dvorane OŠ Izidora Kršnjavoga, OŠ Jabukovac i dr.), projekt sljemenske žičare, garaže ispod HNK i početak gradnje metroa. Budući da je nakon izmjena Zakona o financiranju jedinica lokalne samouprave Zagreb ostao bez pola milijarde kuna, a troškovi za decentralizirane funkcije (vatrogasci, obrazovanje, socijala) ostali su isti, sada ih pokriva novcem koji bi inače išao na gradnju komunalne infrastrukture. Vraćenim novcem gradonačelnik bi mogao ispraviti nepravdu prema gradskim četvrtima koje, prema propisima, za male komunalne akcije, odnosno sanacije i manje gradnje, trebaju dobiti pet posto proračuna, a to je nešto više od tristo milijuna kuna. Tih pet posto ipak nikad ne dobiju, a ove godine za male komunalne akcije u 17 četvrti izdvojeno je 180 milijuna kuna.

Gradonačelnik bi mogao povećati i fond za sufinanciranje projekata koje će kandidirati za EU fondove jer se na njima štedjelo u ovogodišnjem proračunu. Radovi u Vukovarskoj ulici su završeni, a uskoro počinje obnova Radićeve ulice. Još nije jasno što se čeka s početkom radova na širenju Radničke ceste preko željezničke pruge, što je najavljeno za 2015. godinu. Podsjetimo, riječ je o trećoj etapi uređenja Radničke ceste kojom je planirana gradnja nadvožnjaka, a vrijednost radova je 17 milijuna kuna.

Komentara 25

DI
dino85
12:54 01.09.2015.

Za penzice u zagrebu inace nema pobjede na izborima! Stabi vi na mladost, e pa neide, ipak oni budu od bake i dedeka iskali i dalje.!!!

Avatar XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
17:31 01.09.2015.

Novci su već potrošeni!!!

Avatar tituš
tituš
13:58 01.09.2015.

oho, vidi kako rastu apetiti, a naslušali smo se, kriminalci, lopine, što li već ne, a radilo se po zakonu. Nego, od kuda će sad sjesti i na čiji teret toliki milijuni??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije