Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obnova imanja Ekoselo Žumberak

Na propalom imanju uredit će sanjkalište i uzgajati vlastite pastrve

14.04.2015., Zumberak -  Eko selo na Zumberku.  Photo: Davor Visnjic/PIXSELL
17.04.2015.
u 16:00

Novi vlasnici primili su se posla i uređuju derutne bungalove, dovode nove životinje, organiziraju događanja...

Oštećeni zidovi konjskih štala, puni rupa, derutni bungalovi, zidovi žuti od vlage, puni mrlja... tako izgleda Ekoselo Žumberak. Sasvim drugačiji prizor od onoga na koji su navikli svi koji su tamo dolazili na izlete. Od malog zoološkog vrta prepunog životinja ostalo je tek desetak konja, dva psa i maskota parka – vijetnamska svinja Miško. Dio ih je pobjegao u obližnju šumu, a dio su dohvatile lisice...

Nova igraonica

No prije nekoliko mjeseci otužna slika počela se pomalo mijenjati. Slojevi prljavštine počišćeni su, životinje se polako vraćaju na imanje, a kad je Večernjakova ekipa nenajavljeno posjetila Ekoselo Žumberak, novi vlasnici bili su u jeku radnih akcija.

– Na imanje najprije dolaze zečevi i vjeverice, no nabavit ćemo mini koze, patke, urediti dječje igralište, nastavit će se škola jahanja... – kaže Ivan Belko, novi vlasnik Ekosela. Propadanju je doprinijelo i snimanje serije "Najbolje godine", dodaje voditeljica osoblja Mateja Tolić, koje je trajalo pune dvije godine, jer je ekipa koja je snimala unajmila lokaciju. Cijelo to vrijeme Ekoselo bilo je zatvoreno za javnost pa su se posjetitelji, kaže Mateja Tolić, odvikli dolaziti, već sada sve češće odlaze u obližnje Divlje vode. Osim toga, poradit će i na putokazima, kojih gotovo da i nema po Žumberku pa se ljudi često izgube. Uredit će se ponovno i adrenalinski park, a oprat će i u red dovesti bazenčić kako bi mogli uzgajati vlastite pastrve, koje će loviti i pripremati pred gostima.

– Najtraženiji su bungalovi, u koji stane i do 15 ležajeva. Voli ih unajmiti mlađa populacija pa podijele iznos od sto eura, koliko košta noć – kaže Mateja Tolić te dodaje da će u restoranu nuditi većinom domaće proizvode sa Žumberka. Cijene hrane kreću se od 20 do 50 kuna, no ne planiraju ih sniziti, kaže vlasnik. Do svibnja bi čitav prostor Ekosela Žumberak trebao biti uređen, no sada je prioritet, kaže vlasnik Ivan Belko, privući goste i u zimskim danima.

– Učinit ćemo to uređenjem gornjeg dijela kuće koju zovemo "saloon". Potkrovlje će od rujna biti nova igraonica, a napravit ćemo i sanjkalište i skijalište namijenjeno djeci – kaže Belko. Već 9. svibnja pripremaju salsa-izlet, s organiziranim prijevozom iz Zagreba, a potkraj lipnja Ekoselo na tri će dana postati okupljalište ljubitelja automobila marke Volvo.

Za spas Ekosela Žumberak, otvorenog prije dvadesetak godina, već su se organizirale razne akcije, a među ostalim i koncert koji su podržali i Grad Samobor i Turistička zajednica Grada Samobora.

Previsok kredit

Problemi su nastali otkako idejni začetnik i donedavni vlasnik Željko Milovanović nije imao novca za vraćanje kredita od 284 tisuće eura, a toliki kredit, kada ga je uzimao, kako je svojedobno rekao, bio je jedini način da na Žumberak, primjerice, dovede telefon i vodu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije