Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Večernjakovi reporterti na Danima otvorenih vrata zagrebačkih bolnica

Na pregled u Vinogradsku čak i iz Osijeka i Makarske

01.09.2015., Zagreb - Ministarstvo zdravlja organiziralo je dane otorenih vrata u bolnicama diljem hrvatske. Anica Krzic, Ivan Stojic, neurolog. Photo: Borna Filic/PIXSELL
02.09.2015.
u 13:30

Pacijenti govore da nikad nisu tako brzo došli na red

Anica Hržić iz Samobora imala je moždani udar prije sedam godina te odonda, zbog problema s kralježnicom, kukom i zdjelicom, ide na redovite neurološke pretrage. Kada se jučer ujutro došla naručiti za sljedeći pregled u Klinički bolnički centar (KBC) Sestre milosrdnice, ugodno ju je iznenadila vijest da će je liječnik na pregled primiti - odmah. Naime, ona je samo jedna od brojnih građana koji su jučer pretrage obavili u sklopu Dana otvorenih vrata, projekta koji se provodi u sklopu Programa plus za skraćivanje listi čekanja u svim zagrebačkim kliničkim bolničkim centrima te u kliničkim bolnicama Merkur i Dubrava.

Primljeni čim uđu

– Čula sam za Dane otvorenih vrata, ali nisam mislila da će me zbilja primiti na pretrage čim dođem u bolnicu. Nisam nikada tako brzo došla na red tako da sam jako ugodno iznenađena – rekla je 67-godišnjakinja koju je pregledao liječnik Ivan Stojić, samo jedan od ukupno 22 neurologa koji obavljaju preglede u KBC-u Sestre milosrdnice u sklopu Dana otvorenih vrata. On radi EMNG pretragu koja traje oko 30 minuta, a njome se provjeravaju periferni živčani sustav te bolesti mišića. Tijekom jučerašnjeg dana pregledao je 14 pacijenata, a danas on i njegovi kolege nastavljaju s dodatnim radom, sve do kraja tjedna do kada traje projekt na odjelu neurologije.

– Liječnici su preraspodijeljeni tako da možemo primiti sve pacijente, a s obzirom na to da je i nama cilj smanjiti liste čekanja jako smo zadovoljni što je program pokrenut – rekla je Vanja Bašić Kes, predstojnica Klinike za neurologiju. Tamo će se pacijente u sklopu programa primati svakog dana od 8 do 17 sati, do 8. rujna.

Neki od pregleda koji se mogu napraviti su prvi pregled te EMNG i EEG, a čekanja gotovo uopće nema, svi su primljeni čim uđu u bolnicu. Ipak, svatko tko želi obaviti pregled mora imati odgovarajuću uputnicu. Kako kažu na odjelu, najčešći razlozi zbog kojih pacijenti dolaze na neurološke preglede su glavobolja, bolovi u leđima i vratu te trnci u ekstremitetima. Nalazi pregleda gotovi su u roku od nekoliko dana nakon čega pacijenti mogu u daljnju proceduru, ako je to potrebno.

– U principu na našem odjelu niti inače nema čekanja za navedene pretrage, ali ima u drugim dijelovima Hrvatske, u gradovima gdje radi manji broj neurologa. Tako da primamo sve te pacijente koji dođu na Dane otvorenih vrata kako bi se smanjile liste čekanja u ostatku zemlje – rekla je Vanja Bašić Kes te napomenula kako su već prvog dana pregled u KBC-u Sestre milosrdnice obavili pacijenti iz Siska, Bjelovara, ali i Osijeka te Makarske.

Sve ovisi o interesu

Odjel neurologije prvi je u KBC-u Sestre milosrdnice koji je jučer počeo s pregledima u sklopu Dana otvorenih vrata, no već su poslijepodne počeli pregledi i na odjelu gastroenterologije. Tamo će liječnici također pacijente primati do 8. rujna, ali od 14 do 18 sati. Nakon toga, od 8. do 11. rujna, od 14 do 18 sati počinju pregledi i na kardiologiji, a zadnji su na redu ginekološki pregledi, od 14. do 18. rujna, od 10 do 17 sati.

– Ne znamo još koliko će kardiologa obavljati dodatne pretrage, to ćemo odlučiti kada vidimo koliki je interes građana. Na Danima će se moći obaviti prvi pregled te dijagnostički postupak i osnovna obrada – rekla je kardiologinja Diana Delić-Brkljačić, pročelnica Zavoda za kardiologiju i zamjenica sanacijskog upravitelja KBC-a Sestre milosrdnice. Na kardiološki pregled se, kaže, inače čeka oko dva mjeseca pa će intenzivan rad tih tjedan dana pomoći i pacijentima i liječnicima.

Komentara 3

DU
Deleted user
08:20 03.09.2015.

Bio sam neki dan na Koronarografiji! Stvarno ljudi rade brzo, kvalitetno, a tek sestre! Ma fantazija! Za tri do četiri dana bio sam drugi čovjek! Ovim putem zahvaljujem se osoblju kardiološkog odjela bolnice Vinogradske bolnice! "Odlični ste"!

LI
liliZG
12:33 04.09.2015.

veće gluparije u životu nisam vidjela i čula, umjesto da zovu ljude sa lista koje već postoje i na taj način smanje duljinu čekanja, pozivaju ljude s ulice da dođu odmah, ...znači oni koji čekaju po dva, tri i tko zna koliko mjeseci na neku pretragu ispadaju idijoti...

IM
imart143
18:13 06.07.2018.

Odlican doktor ivan stojic a sestra baric takodjer vrlo pohvalan tim.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije