Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prijedlog za stol

Na Fejsu dijele recepte starinskih blagdanskih jela

recepti
Foto: Thinkstock
1/4
24.12.2014.
u 14:00

Odojak s krumpirima jede se za Novu. Prase ruje njuškom naprijed, pa simbolično sve loše ostavlja iza sebe

Starinski biskupski kruh, bijeli žganci s lukom, juha od piva, ajngemahtec od drobnine race i gusaka... nekoliko stotina recepata starih i više od osamdeset godina, preuzetih iz zapisa naših baka ili starozagrebačkih kuharica, svoje je virtualno mjesto pronašlo u Facebook grupi “Starozagrebački recepti”.

Kolačima nema kraja

Okupljaju se tamo članovi već godinu dana od pokretanja grupe, a već ih je više od 5000. Prisjetili su se tako i izgleda jelovnika za tradicionalni zagrebački blagdanski stol, a u osmišljavanje uključili su se svi članovi koji su se vratili u djetinjstvo.

–Zapravo bi starozagrebački jelovnik bio pastrva ili šaran sa grah salatom, a Božić je započinjao s hladetinom, odojkom, puricom s mlincima, pečenim krumpirima, cikla i zelje salata, ako je bilo domaćih kobasa i obvezna juha s domaćim rezancima... A što se tiče kolača....nema kraja - londonerice, žarbo šnite, vanili kiflice, paprenjaci, salenjaci, cimet roščići.... - govori administratorica i pokretač grupe Vesna Prajz Velić, te dodaje da su recepti u starim zagrebačkim obiteljima isti već zasigurno pedeset godina.

Sarma već od 23.12.

U Turopolju se, pak, jela tzv. frkana kaša od brašna, jaja i kiselog vrhnja.

–Kad se okitio bor nosili smo ga u kuću, nakon molitve se večeralo i svako od nas je morao pojesti češanj češnjaka za zdravlje – kaže Đurđa Vlašec. Drugi su, pak, kuhali sarmu za božićne blagdane koja se počela pripremati već 23. prosinca. Postoji i razlog zašto se za Božić obvezno jela perad, a na Novu godinu odojak.

–Perad svu zemlju baca nazad, pa se tako simbolično sve loše ostavlja iza sebe. A prase za Novu je važno jer ruje njuškom naprijed pa tako i godina ide naprijed i time je bolja od prošle – prisjetila se Hermina Liković.

Komentara 1

HR
hrxxx111
17:55 25.12.2014.

A bakalar ? Pa to je najtradicionalnije jelo Hrvata. Jadran je toliko krcat bakalarom da sam iskace u tanjure i to vec skuhan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije