Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pilot-projekt u Zagrebu

Na biciklima će policajci patrolirati Bundekom, Zrinjevcem...

29.09.2015., Zagreb - Ispred Gradske uprave predstavljen projekt policajaca na biciklima.  Photo: Goran Jakus/PIXSELL
Foto: Goran Jakus/PIXSELL
1/8
30.09.2015.
u 10:49

Bicikle po cijeni od 10.000 eura nabavio je Grad Zagreb, a do Božića će ih dobiti sve postaje u gradu

Već sljedeći tjedan na zagrebačkim ulicama građani će imati prilike susresti policajce na biciklima.

Prvi će na dva kotača sjesti djelatnici I., IV., VI. i VII. policijske postaje, odnosno patrolirat će područjem Trešnjevke, Centra, Maksimira i Novog Zagreba.

Pozitivna iskustva

- Te policijske postaje najveće su po površini, pa će tako bicikli biti maksimalno iskorišteni. Na području tih postaja postoje površine kao što su jezera Jarun i Bundek, park Maksimir, u centru grada Zrinjevac, do kojih prije nisu mogli doći redovitom ophodnjom automobilima - rekao je zamjenik načelnika Policijske uprave Zagrebačke Dubravko Teur te dodao da će, osim boljeg pristupa, policajci moći brže i efikasnije reagirati na dojave i imati bolji kontakt s građanima. Uvjereni su da će Zagrepčani dobro reagirati na policajce na biciklima jer su reakcije i povratne informacije iz Velike Gorice, Samobora, Zaprešića i Svete Nedelje, u kojima je već proveden taj pilot-projekt - iznimno pozitivne. Bicikle je javnim natječajem nabavio i financirao Grad Zagreb, a koštali su nešto manje od 10.000 eura.

- Uz bicikle ide i oprema - kacige, rukavice, ključanice, sigurnosni prsluci. Kupili smo ih od biciklističkog centra Peloton - rekla je Darinka Jug iz Ureda za gospodarstvo, voditeljica projekta biciklističke ophodnje na području grada Zagreba. Svaka postaja dobit će po dva bicikla, sveukupno njih osam, a gradonačelnik Milan Bandić najavio je da će do Božića pokriti sve policijske postaje.

Nijedan stradali biciklist

- Policajci su odabrani prema vlastitoj želji i afinitetima. Nadamo se da će ih se još više prijaviti kako bismo ih mogli organizirati u dvije smjene - kazao je Teur. Jedan od policajaca iz Policijske postaje Centar je i Vanja Čatalinac, koji posao temeljnog policajca obavlja 15 godina, a zadnjih godinu dana je kontaktni policajac, tzv. bobby.

- Posao će nam biti više-manje isti, samo što će se sada obavljati na biciklima. Ljudi će nam lakše prilaziti - kaže Čatalinac. U PU zagrebačkoj kažu da u osam mjeseci 2015. nije bilo nitjednog stradalog biciklista na području Zagreba. Policija je evidentirala 1200 prekršaja, od toga je 60 posto ispisanih upozorenja.

Komentara 12

VO
vodenko
15:32 30.09.2015.

Kažu kupili od Pelotona 8 bicikla i uz njih pripadajuću opremu kacige, rukavice, ključanice, sigurnosni prsluci za ukupno nešto manje od 10.000 eura (75.500 kn), a kad pogledate na web http://www.peloton.hr/hr/mtb-muski/719-dema-raveo-70-2015.html svaki bicikl košta 4.899 kn s PDV-om! Pa koliko koštaju te kacige, rukavice, ključanice i sigurnosni prsluci? Ispada skoro ko bicikli

IV
ivanjoksimovic
11:13 30.09.2015.

Podrzavam! Ali uvoditi policiju na biciklima pred zimu je van svake pameti. Trebalo je to proletos uraditi.

DU
Deleted user
12:50 30.09.2015.

10 000 € po komadu???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije