Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon mjesec dana

Na 1900 lokacija moramo donijeti još kanti i kontejnera

smeće
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/3
21.09.2016.
u 11:23

Čistoća apelira na građane da povećaju razvrstavanje, dok su oni donijeli plan povećanja broja zelenih otoka

Kamo da ja sad to stavim? Evo, u životu nisam mislila da ću morati stajati pokraj kontejnera i razmišljati. Bolje da samo odložim vrećicu na pod prije nego što mi pozli od smrada – posve iskrena bila je jučer Tatjana Turkić sa Srednjaka. Pred svoju zgradu izašla je kako bi prošetala psa i usput bacila manju vrećicu smeća koju već nekoliko dana drži u stanu nadajući se da će se kontejneri isprazniti pa da je može u miru baciti.

Nitko ne reciklira

– Nisam to dočekala pa ću je sad staviti na hrpu. Nadam se da ste prošli po kvartu jer ista je situacija svugdje. Računi su pet kuna niži, a za taj iznos gušimo se u smeću. Ma radije bih da mi ih i povećaju, samo da možemo kao ljudi odlagati svoj otpad – kazala je Tatjana Turkić, s kojom su se složili i stanari s obližnje Horvaćanske ceste. Puni su kontejneri za miješani komunalni otpad, a oni u kojima bi se smeće trebalo odlagati odvojeno i reciklirati se, od količine papira, stakla, ali i ostalog otpada gotovo se i ne vide.

– Odvoz nam je bio tri puta tjedno, sad nam je dvaput. Znam, ne čini se to kao velika razlika, ali i sami možete vidjeti da jest. Kad nema više mjesta u običnim kontejnerima, sve se počne nositi u ove za odvojeno skupljanje. Nikome onda više nije važno, u spremnik za plastiku baca se i hrana, razni papirići, čak i boce – objasnio je Krešo Martić i dodao kako je najgora situacija upravo kod zgrada u čijim su prizemljima kafići. Oni sami, objasnio je stanar Horvaćanske, dnevno napune barem jedan kontejner, u kojem otpad sad, prije odvoza, ne stoji samo jedan, već nekoliko dana.

A upravo u reciklaži Zagrepčani su najviše podbacili. Čistoća je, naime, napravila analizu stanja otkako su od 1. kolovoza smanjeni računi za 30-ak posto, ali i broj pražnjenja kanti s tri na dva puta tjedno, prema kojoj se reciklaža nije nimalo povećala.

Umjesto očekivanog – da će građani razvrstavati papir, staklo i plastiku i odnositi ih u zasebne spremnike, utvrđen je porazan podatak: građani su u kante za miješani otpad u odnosu na isti mjesec prošle godine bacili čak 735 tona više, što je povećanje od 4 posto. Dnevno je to oko 30 tona za čiji su odvoz morali svakodnevno angažirati još tri kamiona.

– U kolovozu je na 1900 lokacija prikupljanja miješanog komunalnog otpada utvrđen višak od 410 tisuća litara izvan kontejnera i kanti, što je otprilike 373 spremnika od 1100 litara – kazala je Marina Lovrečki, direktorica Čistoće. Dodala je da na teren izlaze i po pozivima građana koji prijavljuju lokacije s viškom smeća kako bi otpad ostavljen izvan kontejnera bio što manje na ulicama. S obzirom na porazne brojke, Lovrečki je kazala da Čistoća apelira na građane da povećaju razvrstavanje, dok su oni donijeli plan povećanja broja zelenih otoka.

Odvajat će i biootpad

– Počeli smo na kritične lokacije na kojima je utvrđen višak otpada pokraj spremnika postavljati dodatne spremnike za papir kako bismo potaknuli građane na više razvrstavanja jer procjenjuje se da je udio papira u miješanom otpadu od 25 do 30 posto.

Nakon toga krenut ćemo u podjelu još 4600 spremnika za papir u gradskim četvrtima Novi Zagreb-zapad, Trešnjevka-sjever, Sesvete i Donja Dubrava – najavila je Lovrečki. Istaknula je da će nakon toga od korisnika koji su izrazili želju za izdvajanjem odvoziti i biootpad, što bi mogao biti uvod u veće recikliranje i te sirovine. Lovrečki je rekla da promjenu učestalosti sakupljanja miješanog komunalnog otpada treba gledati kao samo jedan segment unutar cjelovitog sustava gospodarenja otpadom u Gradu čiji je krajnji cilj racionalno gospodarenje svim vrstama otpada.

U Čistoći su kazali i da je počela podjela 5000 kanti stanovnicima Peščenice, Žitnjaka, Gornje i Donje Dubrave te Podsuseda i Vrapča od kojih se otpad dosad sakupljao u vrećicama, a ove subote otvara se i novo mobilno reciklažno dvorište u Listopadskoj ulici na Vrbanima.

Čistoća je istovremeno raspisala i natječaj kojim će za 13 milijuna kuna kupiti još kontejnera za plastiku, papir, staklo i tekstil, a koji bi se na gradske ulice mogli rasporediti sredinom 2017. godine.

– Sustav će dosegnuti planiranu razinu kada proširimo mogućnost odvojenog sakupljanja različitih vrsta otpada – izjavila je Lovrečki. 

Komentara 20

Avatar LiTsung
LiTsung
16:14 21.09.2016.

Laž je da su računi smanjeni za 30%. jedino su smanjili odvoz smeća za 33%. Računi su manji za simbolične iznose 5-10kn. Bandiću lažeš i kradeš, a tko laže i krade mjesto mu je u Remetincu. Ups... pa već si bio tamo i to dvaput.

SW
swimm
13:57 21.09.2016.

opet je bandic planiral. vidimo kak uspjesno. taj deda se kuzi u sve- građevina, socijala, otpad, vrtice, skolstvo, hortikulturu, poljoprivredu, a najbolje se kuzi u odabiru izvođaca . ma genije dela ...

DU
Deleted user
12:45 21.09.2016.

Na žalost, teret zbrinjavanja otpada, ili općenito smeća, pada na teret građana koji to skupo plaćaju. Otpad ne proizvode građani nego industrija. Gotovo svaki proizvod prodaje se u ambalaži koju građani-kupci plate u cijeni proizvoda. Tu ambalažu negdje treba odložiti. Za zbrinjavanje tako odloženog otpada brinu se posebne organizacije koje na tomu ubiru velike profite jer ga prodaju. Stoga bi plaćanje tog zbrinjavanja trebala na sebe preuzeti industrija i te organizacije. Za građane je dovoljno što plaćaju poreze i prireze a gradovi i ostali daju koncesije onima koji bi trebali zbrinjavati otpad. Prema tomu ako se traži da građani obavljaju dio posla (razvrstavanje i ostalo) onda bi građanima taj rad morao biti plaćen jer su uložili u to dio svoga rada. To znači da se od građana ne bi smjelo tražiti da plaćaju odvoz otpada i smeća.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije