Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na mjestu Ferimporta

Muzička akademija nakon 93 godine podstanarstva u listopadu useljava u svoj hram

17.07.2014., Zagreb - Radovi na izgradnji Muzicke akademije. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
18.07.2014.
u 13:00

Radovi započeti još 2009. konačno su pri kraju, a iznose 214 milijuna kuna.

Pred završetkom je gradnja Muzičke akademije na križanju Prilaza Gjure Deželića i Trga maršala Tita, a slično je i s uređenjem prostora ispred zgrade na kojem će Zagrepčani dobiti novo mjesto za susrete. Ulaz u Akademiju, koja se otvara 1. listopada, krasit će replika Kožarićeva Sunca iz Bogovićeve i nakošena piramidalna čelična igla, dok će vrh sedmerokatnice s istočne i južne strane biti prekriven ovojnicom duginih boja koja će dominirati zgradom.

I multimedijski studio

– Ovdje u listopadu planiramo započeti novu nastavnu godinu. Bit će završeno sve osim velike koncertne dvorane u prizemlju, u koju će moći stati 300 osoba – kazao je Dragan Sremec, prodekan Akademije i predsjednik povjerenstva za izgradnju. Dodao je da će se na katu nalaziti i dvije manje dvorane za po 80-ak osoba. U prizemlju Akademije bit će i kafić na jednoj strani te studentska referada sa studomatima na drugoj.

Foto: Sanjin Stukić/PIXSELL

Na prvom katu bit će velika knjižnica u kojoj će se na dva kilometra polica nalaziti blago zapisano notama. Najveća je novost da će Akademija imati i multimedijski studio za snimanje glazbe u kojemu će se obučavati tonski majstori te snimati nosači zvuka.

Foto: Sanjin Stukić/PIXSELL

– Studenti će na katu imati dnevni boravak u koji će si moći donijeti kavu, odmoriti se i družiti s lijepim pogledom na HNK. Viši katovi služit će kao učionice za individualnu i zajedničku nastavu, a na zadnjem katu bit će i dva apartmana za gostujuće profesore – istaknuo je Sremec.

I tri podzemne etaže

Terase, koje se sad vide, uskoro će skriti ovojnica pa one nikada neće ni služiti kao vidikovac iako se s njih pruža jedinstven pogled na HNK. Osim sedam nadzemnih, zgrada ima i tri podzemne etaže, gdje su garaža te prostorije za vježbu na udaraljkama. Cijeli je objekt iznutra i izvana akustički izoliran pa se tramvaj koji prolazi samo dvadesetak metara od prozora jedva čuje.

Foto: Sanjin Stukić/PIXSELL

Sremec je kazao kako će Akademija nakon 93 godine i velikih peripetija oko lokacije napokon useliti u svoje prostore, a da su do rješenja pokušavali doći svi dekani od Drugog svjetskog rata.

Cijela investicija u konačnici će koštati do 214 milijuna kuna, nešto više od planiranih 200. Na građevinske radove otići će oko 130, a ostalo u opremanje zgrade. Muzička akademija je inače trebala biti završena sredinom 2011., no zbog financijskih nesuglasica između Grada, Ministarstva znanosti te tvrtke Megrad kao izvođača koja je potom i izašla iz projekta, zgrada se završavas tri godine zakašnjenja.

Muzička akademija - ruši se dio zgrade Ferimporta

Komentara 19

JU
justina
14:34 18.07.2014.

Nakon 93 godine bi se mogla nazvati glazbena akakdemija (a ne muzicka)

AL
Alkana
14:38 18.07.2014.

Konačno da je dovršena! Zaista je bilo sramotno da grad Zagreb tolike godine nije uspio ili htio glazbenicima omogućiti kvalitetnu nastavu na jednom mjestu. Pogledajte koliko je samo koštao Muzej suvremene umjetnosti i kako je bio brzo sagrađen - recite mi, vi koji mislite da Akademiju nije trebalo graditi - čemu služi Muzej suvremene umjetnosti??? I kakve sve gluposti i gadosti nije pružao posjetiteljima. Sjetite se samo onih golih muškaraca koji su masturbirali pred poosjetiteljima. Zato, bravo za grad Zagreb i Glazbenu akademiju!

Avatar dystopia
dystopia
14:55 18.07.2014.

I nikak da ta "muzička" akademija postane glazbena..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije