Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U Boćarskom domu

Mladi 'Tesle' razvijaju i 3D printere i dronove

15.10.2015., Zagreb - U  Bocarskom domu otvorena je 13. Medjunarodna izlozba inovacija ARCA 2015. Photo: Borna Filic/PIXSELL
16.10.2015.
u 09:12


Među dojmljivijim inovatorima učenici su zagrebačkih srednjih škola

Inovacija je riječ kojom se danas vole koristiti mnogi, a svi će se složiti da je inovativnost temelj uspješnog gospodarstva. Isto je izjavio i ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras otvarajući jučer u Boćarskom domu 13. međunarodnu izložbu inovacija ARCA.

Prenosive baterije

Maras je najavio i još novca za inovacije, čak 1,4 milijarde kuna, navodeći kao iznimno uspješan projekt Biocentar u sklopu istočnog kampusa Sveučilišta u Zagrebu na Borongaju. ARCA je privukla velik broj uglednika, poput rektora zagrebačkog sveučilišta Damira Borasa koji je s Markom Bubašem, predsjednikom Udruge inovatora Hrvatske, potpisao pismo namjere kojim bi se omogućio lakši protok ideja između dviju institucija.

Sveučilište suradnjom s različitim partnerima širi i svoju inovatorsku mrežu. Inovacija znači i kreacija pa je bilo zanimljivo prošetati se Boćarskim domom i otkriti što skriva svaki izložbeni prostor. Uz inovaciju i kreaciju treba dodati i treću riječ: mladost, jer vidjeti što danas rade učenici zagrebačkih srednjih škola i njihovi donedavni kolege – fascinantno je. Oni nisu sami, ovdje su inovatori iz cijele Hrvatske, Europe, čak i iz Irana. Do dokazanih inovatora Šestan-Buscha, proizvođača najboljih svjetskih vojnih kaciga, prostor je 1. Tehničke škole Tesla. Oni imaju svoj dron, točnije quadcopter, pa relejno zbrajalo, odnosno računalo, a doznajemo da je u planu i izrada te proizvodnja 3D printera.

– U Tesli stalno uvodimo novitete u nastavu, a smisao je ovih uređaja da učenici znanje usvajaju kroz praktičan rad – kaže nam ravnateljica Ivanka Sluganović uz prvi hrvatski 3D printer koji nastoje napraviti u školi.

Učenici Strojarske tehničke škole Fausta Vrančića donijeli su novi koncept mijenjanja brzina u automobilima i prenosivu bateriju.

– Energetska torba puni se solarnom energijom, kapaciteta je 400 vata, a daje napon 220 volti, što znači da na nju možete priključiti bilo koje standardno trošilo ma gdje se nalazili – kažu učenici.

Brže buši rupe

Tehnička škola Zagreb predstavila je izum svojeg učenika Luke Bošnjaka, koji je napravio CNC koordinatnu bušilicu te aparat za točkasto zavarivanje s vremenskom regulacijom Marka Bošnjaka.

– Umjesto ručno, ova bušilica će izbušiti rupe na štampanoj pločici točno prema koordinatama unesenim u softver, što znatno ubrzava proces izrade – kaže nam Luka. Šećući dalje, naišli smo i na prostor inovatora Ivana Golubića gdje je izloženo vozilo budućnosti Gmobile.

– Radi se o autonomnom vozilu na električni pogon koje danas prvi put predstavljam. Očekujem da se pojavi netko tko će ovo prepoznati i biti voljan investirati – kaže nam Ivan Golubić, inače iz Pisarovine.

 

Komentara 1

VL
vlatx
09:44 16.10.2015.

Na svijetskim inovatorskim skupovima naši inovatori stalno osvajaju medalje i nagrade a naši novinari i političari svake godine to ističu kao da prvi puta čuju za to. Novaca nikada nema ali za financiranje pojedinih sportova s upitnim uspjehom se uvijek nađe koji milijunčić. Škole i fakultete iz kojih se očekuje proizvodnja i gospodarski rast treba dodatno financirati i opremati a nadarene pojedince stimulirati. Novaca se uvijek može pronaći samo ako postoji volja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije