Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
na Laništu

Mišljenje građana nije bitno – ipak će graditi centar baptista

centar Lanište
Foto: Arhiva VL
1/5
29.06.2015.
u 14:10

Gradonačelnik odobrio da se raspiše natječaj za gradnju Društvenog centra na Laništu. Vijeće gradske četvrti dalo je negativno mišljenje jer strahuju da će im se kvart presjeći napola

Gradonačelnik Milan Bandić krajem prošlog mjeseca donio je zaključak kojim utvrđuje Program za provedbu javnog natječaja za realizaciju Društvenog centra Lanište. U obrazloženju odluke navodi se kako je program kao naručitelj dostavila tvrtka Cum grano salis d.o.o. te kako su u postupku verifikacije programa zatražena mišljenja više tijela, pa tako i Vijeća gradske četvrti Novi Zagreb – zapad.

U obrazloženju uredno stoji kako je to vijeće dalo negativno mišljenje. Bez obzira na to, predsjednik Vijeća Željko Fiolić te predsjednik Mjesnog odbora Lanište Antun Petrić o najnovijoj odluci gradonačelnika nisu obaviješteni, pri čemu Fiolić ističe kako je bilo stalnih pritisaka da se gradnja dopusti.

“Okupljalište baptista”

O gradnji Društvenog centra na Laništu već se pisalo, uglavnom u kontekstu pokušaja stanovnika tog naselja da gradnju zaustave.

–Naše se mišljenje o projektu zna, cijeli je Mjesni odbor bio protiv gradnje, no očito je da naše mišljenje gradonačelnik nije uvažio. Zabrinuti smo zbog gradnje jer ona će presjeći naselje na dva dijela te će znatno otežati pristup vrtiću i školi jer gradnja centra mora povući i jači promet za koji nisam siguran da ga sadašnje prometnice mogu podnijeti. Što sada možemo učiniti, zaista mi je u ovom trenutku teško reći – kaže Antun Petrić.

Nezavisni vijećnik četvrti Josip Hren poslao je priopćenje u kojem zamjera gradonačelniku što ne poštuje mišljenje građana te navodi kako se iza “privlačnog naziva Društveni centar“ krije regionalno vjersko okupljalište baptista, hostel i poslovni sadržaji koje treba sagraditi upravo pokraj dječjeg vrtića i osnovne škole koji su pretrpani djecom. Program javnog natječaja izradio je ugledni zagrebački arhitekt Zoran Hebar.

– Svakako bi bilo bolje da su se građani Laništa složili s projektom. Mi smo zamisao o Društvenom centru i prezentirali, a usuđujem se reći kako bi trebalo sve sagledati u širem kontekstu opće dobrobiti zajednice – kaže Zoran Hebar. Centar je zamišljen na pet etaža s 11.750 metara četvornih na ukupnoj površini zemljišta od oko 6839 kvadrata. Mihal Kreko iz tvrtke Cum Grano Salis d.o.o., investitora gradnje, kaže kako je točno da su odbijenicu lokalne zajednice dobili, ali bez ikakvog obrazloženja.

Političke igre

– Ne možemo se miješati u lokalne političke igre jer, koliko mi znamo, to se na kraju na to svodilo. Želimo zajednici pružiti više, kao i Gradu jer ovakvog centra u Zagrebu nema. Za projekt se borimo već sedam godina i sada smo konačno u situaciji da možemo početi gradnju. Otkupili smo najveću privatnu parcelu, a za ostale punomoć da napravimo program i ishodimo lokacijsku dozvolu. Ne može se u ovom trenutku znati hoće li centar otežati pristup školi ili vrtiću. Za to postoji nekoliko rješenja. Zbog odugovlačenja smo i izgubili neke investitore, ali trebamo opravdati povjerenje Europske baptističke federacije i Svjetskog saveza baptista – kaže predstavnik investitora te ističe da su sad došli u situaciji da mogu raspisati natječaj za konačno rješenje gradnje društvenog centra.

Komentara 24

Avatar SMECHAR
SMECHAR
15:54 29.06.2015.

Tko su ti baptisti? Nikada čuo da oni nešto traže. Valjda je moderno danas svašta neešto tražiti. A zašto ovi jednostavno u kvartu otvoreno ne kažu da ne žele te baptiste u kvartu nego se kriju iza nekih floskula? Lijepo im recite smrdite i ne želimo vas u našem kraju.

PU
pupec2
15:47 29.06.2015.

Stalno nekakve sabotaže investicija,

Avatar Dameanu
Dameanu
16:20 29.06.2015.

Ne kuzim!? Zasto ne bi gradili baptisticku crkvu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije