Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ljutiti na čistoću

Mislili su da će im otpad biti 50% jeftiniji, a onda su dobili račune

buzin otpad
Foto: Anto Magzan/Pixsell
1/2
22.05.2015.
u 15:25

I u Buzinu, baš kao u Podsusedu, brojku od tri odvoza tjedno prekrižili i dopisali brojku - 1. Odvoze prazne kante, ja recikliram. Ako odvajam više otpada, zar ne bi cijena onda trebala biti niža?! - pitaju se građani

I Buzinčane su, poput građana Podsuseda, naljutili novopristigli računi Čistoće, uz koje su dobili i prijedloge ugovora, koji predviđaju novi način odvoza otpada tri puta tjedno.

Sustav se još razvija

–Za kuću od 160 kvadrata plaćao sam 178 kuna mjesečno, a prema novom načinu prikupljanja otpada, računi su se trebali smanjiti i do 50 posto. Plaćat ću isto. Kakav je to onda odvoz po količini? - pita se Vilko Naglić iz Buzina. Isto misle i susjedi, koji su predložen broj tjednih odvoza na ugovoru Čistoće prekrižili, napisali brojku jedan i poslali im ih nazad.

–Odvoze prazne kante. U naselju imamo zeleni otok, gdje recikliram. Ako odvajam više otpada, zar ne bi cijena trebala biti niža - pita se Božidar Čunko, a potpisati ovakav ugovor ne želi ni Juraj Banek. A kad su tražili pojašnjenje zašto se otpad ne može voziti jedan put i nazvali kontakt telefon napisan na ugovoru, na taj broj ili se nitko nije javljao, ili bi, u rijetkim trenucima kad je netko dignuo slušalicu, glas s druge strane kazao - “Javite se u vaš mjesni odbor”.

– Istovremeno, poduzetnici koji rade u poslovnoj zoni ne žele da se odvozi manje od triput tjedno. Stoga se vijeće MO Buzin sastalo i poslalo dopis u Zagrebački holding, podružnicu Čistoća i gradonačelniku Milanu Bandiću. Predložili smo prikupljanje po količini i s bar kodom na kantama. Tako bi ostala usluga odvoza triput tjedno, nekima bi računi pojeftinili jer bi imali manje otpada po količini i volumenu - kaže predsjednik MO Buzin Mario Kranjčina (HDZ).

>>Bijesni na Čistoću zbog novoga načina naplate odvoza otpada

No, predsjednik Skupštine Darinko Kosor rekao je da  to još nije moguće, jer se čitav sustav naplate otpada prema masi još razvija. U MO Horvati u Brezovici takva naplata provodi se već treći mjesec. Problem s odvozom muči i ostale građane. Poskupljenje od čak 250 posto ono je što, nakon uvođenja nove naplate odvoza otpada, očekuje umirovljenicu Josipu Alajbeg iz Daruvarske ulice.

Dosad je odvoz plaćala 33 kune, a, iako je uzela najmanji spremnik, od 80 litara, bude li se smeće odvozilo triput tjedno, njen račun povećat će se na 115 kuna.
–Neprihvatljiva je činjenica da korisnici sami ne mogu odabrati broj odvoza, a najbolji bi bio jedan - rekao je Krešimir Alajbeg, unuk 95-godišnje umirovljenice koja otpad i reciklira pa joj je i najmanji spremnik, kaže Alajbeg, prevelik.

Spriječiti poskupljenja

Veći račun dobit će, kaže, i Vesna Balen sa Svetog Duha, a u njenom kvartu stanarima nije ni omogućeno da spremnike od 120 litara, koje imaju, zamijene manjima. S problemima su jučer upoznali i skupštinski Odbor za predstavke i pritužbe, čiji će članovi Gradu poslati prijedloge da se građanima omogući odvoz prema potrebi te da se uvedu i spremnici manji od 80 litara, kako poskupljenja mjesečne naknade ne bi bilo.

Komentara 10

SN
snovakor
18:04 22.05.2015.

Zaboravljaju naši građani, da se tu radi u sustavi koji je postavljen tako, da nikako ne ide na dobro građanima, nego isključivo samo tvrtkama !!

ZA
zambezi
18:01 22.05.2015.

I mi smo mislili da ce nam bit manji racuni za grijanje kad nam ugradili razdjeljnike.

TR
Trnjanec
16:29 22.05.2015.

O tome sam već pisao na prošlom članku. Razgovaram s puno ljudi i nikome, ali baš nikome, od nekoliko desetaka njih, odvoz nije pojeftinio. Poskupljenje je barem 50%, nekima i 150%. Meni je trebalo poskupiti za 80%, pa sam odbio potpisati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije