Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pomažu i supruga i djeca

'Milijunaš iz Kosnice': 'Ovaj biznis je isplativ, ali se radi već od četiri ujutro'

09.05.2016., Zagreb - Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Anto Juric bavi se dugogodisnjim uzgojem presadnica povrca i zacinskog bilja. OPG Anto Juric godisnje proizvede preko milijun presadnica.  Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/3
22.05.2016.
u 20:04

– Aktivni smo jer kako drukčije opstati – objašnjava Jurić, koji je svakog dana već u četiri ujutro na nogama

Zovu ga milijunašem iz Kosnice. Na svom imanju od pet tisuća četvornih metara Anto Jurić, međutim, ne skriva novac, već – “flance”. A zagrebački vrtlari odavno znaju: žele li da njihova rajčica, batat, paprika, salata, kupus, cvjetača, kelj, patlidžan, brokula, krastavac, rabarbara, jagode, lubenice, majčina dušica, mažuran, menta, origano, ružmarin ili stevija uspiju kako treba, po presadnicu će doći k Jurićima.

Šteta za 400 gajbi rajčice

– Ne mogu točno reći otkad se bavim ovim poslom jer smo presadnice imali oduvijek. I ja sam se, kad sam bio dječak, s mamom bavio njihovim uzgojem, a onda i sadnjom – iskren je Anto Jurić, koji obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo ima registrirano posljednjih trideset godina. Pomažu mu i supruga te djeca, ali i zaposlenici koje, kako kaže, jednostavno mora imati jer “flance” vozi i u Rijeku, Mali Lošinj, Split, a njegove biljke prodaju se i u poljoapotekama u Zagrebu i županiji, ispred trgovačkih lanaca, a i na gotovo svim sajmovima.

– Aktivni smo, jer kako drukčije opstati – objašnjava Jurić, koji je svakog dana već u četiri ujutro na nogama. Presadnice se moraju zalijevati, a zimi je plastenike nužno i grijati. Unatoč tome, ni njegov OPG ne mogu zaobići elementarne nepogode.

– Nedavno smo bacili 400 gajbi rajčice. Tjedan dana prije prodaje presadnice se moraju izvaditi iz plastenika kako bi se prilagodile vanjskim uvjetima i očvrsnule. Mi smo ih izvadili, a onda ih je uništio mraz – govori poduzetnik koji smatra da je, u odnosu na ostalu poljoprivredu, posao s presadnicama isplativ.

Stare sorte opet u modi

Posebno je ponosan na presadnice stevije, kojih godišnje uzgoji oko 200.000.

– Najveći smo uzgajivači ovog prirodnog zaslađivača u Hrvatskoj – kažu na OPG-u Jurić, na kojemu posebnu pažnju pridaju sjemenju koje sade te sortama povrća i voća čije “flance” uzgajaju. Stare sorte, objašnjavaju, sad su opet “u modi”, a na OPG-u stalno isprobavaju i neke nove kombinacije.

– Primjerice, istarska babura paprika, koja je, kad naraste, velika i sočna, bolja je od obične. Tako da uglavnom proizvodimo tu vrstu, iako gotovo od svakog povrća imamo po desetak različitih sorta – objašnjava Anto Jurić, koji presadnice onima koji ih na taj način naruče šalje i poštom.

Pazi se i na prirodu, pa se u plastenicima radi s tehnologijom tresetne kocke.

– U inozemstvu je ona trenutačno ekološki najprihvatljivija – kažu na imanju, na kojemu presadnice imaju i posebne čuvare: dva psa koja noću nerijetko i prespavaju u plastenicima. Unutra je miris mente, to ih smiri, a i toplo je, šale se na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu koje godišnje proizvede oko milijun presadnica.

>> S jagodom, kamilicom ili grahom pokreni svoj biznis i dobro živi

Komentara 25

Avatar Domaće je bolje
Domaće je bolje
21:04 22.05.2016.

Svaki je posao izaziv,a ako se isplati tim bolje,motivje tu.Kasno u krevet,rano ustajati i bez tv i politike i na koncu se sve to dobro unovči i to je to.

TO
tony111
20:41 22.05.2016.

Od poljoprivrede se i te kako može živjeti samo treba znati. Bratova supruga ima OPG i osim vanjskog uzgoja voća na 5 hektara, uzgaja u plasteniku chili papriku i kompletno sve što proizvede izvozi u Austriju tako da sad podižuu još dva plastenika površine 500 m2 svaki.

Avatar fenixem
fenixem
22:02 22.05.2016.

Nije to za neradnike iz lipe nase!!ugodnije je zivit na racun drzave,mame i tate!!ili banke!!pa na kompicu na rate iz svoje male sobice slinit po zici,i zavidjeti svemu sto se krece!!kladionica,kavica i sve to sa cetrdeset kunica!!bravo majstori!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije