Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pobuna na Borongaju

Miču nam tržnicu zbog parkirališta za bazen Svetice

29.04.2016., Zagreb - Vlasnici obrta na trznici Borongaj protive se preseljenju na nove lokacije. Photo: Borna Filic/PIXSELL
30.04.2016.
u 13:00

Na zamjenske lokacjie zakupci ne pristaju, boje se propasti

Imaju još 52 dana, a onda i oni i njihove obitelji, kažu, ostaju bez svega. Prodavači s tržnice Borongaj do 20. lipnja moraju isprazniti svoje štandove te se preseliti na novu lokaciju ili jednostavno – otići kući. Ni jedno ni drugo, govore, ne mogu prihvatiti.

Scenarij se ponavlja

– Ovdje prodajem već 14 godina. Imala sam trgovinu u Vlaškoj, koja se nije uspjela održati, a ovdje, eto, uspijevam. Kupci znaju mene, moje zaposlenike, kvalitetu robe i dolaze kad im bilo što zatreba – kaže Sanja Glasnović, koja mjesečno za četiri štanda izdvaja 3600 kuna. Redovito, ističe, plaća i porez, isplaćuje novac svojim zaposlenicima, a posluje preko obrta koji je registrirala odavno.

– Samo zato što smo ovdje ne znači da radimo na crno i da nas se treba tretirati drugačije od ostalih obrtnika. Kako uvijek svi spominju da treba pomoći nama malima da se održimo, a onda nas se tjera? – pita se obrtnica te dodaje da će, makne li se 30 zakupaca štandova s Borongaja, bez kruha ostati 320 ljudi. Svaki od zakupaca, objašnjava, uzdržava svoju obitelj, ali i obitelji svojih zaposlenika.

– Ponudili su nam zamjensku lokaciju za Borongaj, prazne kućice na placu na Trešnjevci. Ali vjerojatno postoji vrlo dobar razlog zašto što su te kućice prazne. Ako se obrti ondje nisu mogli održati, kako bismo mi moglo nama uspjeti – čudi se Antoneta Nejtek, koja na svom štandu pokraj maksimirskog stadiona prodaje već 20 godina. Slično je bilo, sjeća se, i prije deset godina, kad je obrtnicima također došla obavijest da se moraju maknuti s lokacija jer će se na mjestu na kojem su oni graditi podzemna garaža. Ovoga puta konkretan razlog, kažu, ne znaju.

– Nismo dobili ništa napismeno. Da moramo otići, saznali smo slučajno, kad smo se počeli raspitivati hoće li uređivati i plohu na kojoj su naši štandovi jer su počeli uređivati obližnje parkiralište – objašnjava A. Nejtek te dodaje kako se svi prodavači nadaju pomoći gradonačelnika, “koji uvijek ima sluha za malog čovjeka”. Što će biti s plohom na kojoj se nalaze, ne znaju, ali načuli su da bi se na njoj trebalo uređivati parkiralište za bazen i općenito kompleks Svetice.

Holding: Pregovara se

Iz Holdinga, pak, kažu kako se ploha na Borongaju obnavlja u sklopu nastavka urbanističkog uređenja u zoni Parka Maksimir.

– Uređuje se ploha na području tržnice kako bi se sjeverna i južna strana maksimirskog parka uklopile u jedinstvenu cjelinu te građanima olakšao pristup samom parku – objašnjava Senka Knežević iz Holdinga te dodaje kako se sa zakupcima s Borongaja pregovara o nalaženju novih lokacija za rad.•

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
22:53 30.04.2016.

"Da moramo otići, saznali smo slučajno, kad smo se počeli raspitivati hoće li uređivati i plohu na kojoj su naši štandovi jer su počeli uređivati obližnje parkiralište – objašnjava A. Nejtek te dodaje kako se svi prodavači nadaju pomoći gradonačelnika, “koji uvijek ima sluha za malog čovjeka” Ovo mi je super za nevjerovati, i nakon 16 godina tolika zatupljenost. Bog naredi da ih se otjera a onda stiže on spasitelj, glavom i bradom

Avatar liquidsky
liquidsky
19:13 30.04.2016.

Jedan od najružnijih detalja grada. Nevjerojatno je da ovi neuredni "trgovci" imaju obraza uvjetovati bilo što.

DU
Deleted user
15:50 30.04.2016.

To se zove tržnica?! Hvala bogu da maknu to ruglo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije