Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U obilasku RIZ-Odašiljača

Mercedes smo za partnere u inozemstvu, a ovdje nam se svi rugaju

12.04.2017., Zagreb - Tvornica RIZ odasiljaci, elektronicka tvrtka. Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/8
23.04.2017.
u 10:00

Novi poslovni uzlet RIZ Odašiljača ostvaren je nakon što je direktor Stjepan Planinić pokucao na vrata nacionalne televizijske kuće Južne Koreje, koja je baš trebala modernizirati staru opremu

Nekada je ovaj zagrebački div, utemeljen 1948. godine, zapošljavao na tisuće radnika.

Bili su najpoznatiji po proizvodnji radioaparata, gramofona i televizora. A onda su prije tri, četiri godine, kako kažu, nasilno gurani u stečaj. No radnici tvrtke RIZ Odašiljači, čije se sjedište nalazi na atraktivnoj lokaciji u blizini maksimirske šume, nisu se dali. Točno u to vrijeme počeli su raditi još više.

Borba traje od 2007. godine

Sada orijentirani na proizvodnju odašiljača i brojila, postali su najveći izvoznik iz Hrvatske u Južnu Koreju. Svoje proizvode izvoze i u Afriku, Sjevernu i Južnu Ameriku te u zemlje Dalekog istoka, a u međuvremenu su postali jedna od najboljih tvrtki na svjetskom tržištu. I još su uza sve to vratili veći dio dugova koje su nagomilali njihovi prethodnici.

– Nas posljednjih dvjesto Mohikanaca plaćamo redovito komunalije jednako kao i onda kada su u Božidarevićevoj radile tisuće zaposlenih. No nemamo podršku države, a ni Grada. Vani smo Mercedes, a ovdje nam se rugaju – kaže direktor RIZ Odašiljača Stjepan Planinić dodajući da su samo prošle godine u državni proračun uplatili 40 milijuna kuna. Prije Božića zaposlili su i dvadeset mladih inženjera, direktno s fakulteta. Trenutačno je, kaže, država većinski vlasnik ove tvornice. No, nada se, ne zadugo.

– Još od 2007. godine traje borba radnika prvo za povrat 17 milijuna dolara koje je RIZ zaradio, a koji su nezakonito ostali na računu Ministarstva financija pet godina, a do danas se borimo i za povrat dionica i realizaciju radničkog dioničarstva – kaže sindikalna povjerenica Marina Glokević. Novi poslovni uzlet RIZ Odašiljača ostvaren je nakon što je direktor Planinić, kako kaže, pokucao na vrata nacionalne televizijske kuće Južne Koreje, koja je baš trebala modernizirati staru opremu. Učinili su to s hrvatskim odašiljačima. Sada su pak pozvani da rade odašiljače za južnokorejsku vladu. Nije neobično stoga radnicima RIZ-a u svojim pogonima vidjeti ove Azijce, koji pri isporuci obavezno dođu naučiti kako odašiljači rade.

– No bez obzira na to, mi stojimo na usluzi kada treba izvesti neko kompliciranije servisiranje, a i obavezni smo svoje odašiljače servisirati dvadeset godina od isporuke. Evo, nedavno se dogodio kvar u Južnoj Koreji, koji je bio uklonjen u roku od 24 sata. Naš čovjek istog je trenutka sjeo u avion i odletio tamo – objašnjava Željko Pinturić, rukovoditelj proizvodnje odašiljača.

Putem njihovih odašiljača, kako kaže, ide i sav program britanskog BBC-a. Antene visoke i po 200 metara postavljaju i u nesigurnim područjima pa ih je, primjerice, u Jemenu čuvala vojska s automatskim naoružanjem.

Radnici dioničari

Živjeli su tamo dva mjeseca ne bi li posao dovršili. I onda je, u vrlo kratkom roku, isti odašiljač pretvoren u prah nakon što je na njega bačena bomba. Malo je sigurniji njihov drugi proizvodni program. Brojila koja nastaju u RIZ-u, kaže rukovoditelj proizvodnje tog odjela Davor Franković, u potpunosti su hrvatski proizvod. I najsitniji njihov dio proizveden je, naime, u zemlji. Franković je i osnivač udruge branitelja u tvrtki, u kojoj radi njih pedeset. Među njima je i Stjepan Mihić, koji je u RIZ-u već 42 godine. Sljedeće godine slave sedam desetljeća, a nadaju se da će ih dočekati kao stopostotni dioničari.

Komentara 10

KO
kodamesepita
11:23 23.04.2017.

izuzetno dobra priča ! posebno mi je drago da su radnici dioničari ! tako se budućnost gradi !

VI
Vito
07:35 24.04.2017.

Ne znam je li vam poznato, ali u Zagrebu je skoro zabranjeno imati brojilo električne energije koje proizvodi RIZ iz Božidarevićeve ulice. ______________ Raspitivao sam se gdje se u Hrvatskoj mogu "pronaći" ta brojila i došao do saznanja da ih ima skoro po svim gradovima u Hrvatskoj, osim u Zagrebu. ____________ Zašto??? __________ Zato što je navodno, žena ditrektora zagrebačke "elektre" vlasnica servisa slovenskog proizvoda "iskra" koji ima monopol nad održavanjem "iskrinih" brojila električne energije. ____________ Kad su mi došli, prije nekoliko godina promijeniti brojilo, otjerao sam ig, jer su imali "iskrino" brojilo. ________ Prijetili su mi isključivanjem električne energije, a onda su mi ugradili "RIz-ovo brojilo. __________ Došao je radnik s tim brojilima i pitao me: imam li kakve političke veze kad sam uspio dobiti RIZ-ovo brojilo u kućanstvo. _________ Nemam nikakve političke veze, ali ne želim tuđi proizvod usred glavnog grada Hrvatske, Zagreba. __________- Nisam branio Hrvatsku da bi koristio strane proizvode, a kakve proizvodi i Hrvatska, pogotovo kad je proizvod iz Zagreba, mojeg grada. ___________- Previše je i to što nas pljačka "gradonačelnik", koji je uništio preko 20.000 obrtnika u Zagrebu, sad nam još i "serviseri" pokušavaju unušititi i tvornicu monopolom nad servisiranjem stranih proizvoda.

VI
Vito
07:50 24.04.2017.

Zemljište je "atraktivno" pa se građevinska mafija okomila i želi uništiti tvornicu kako bi gradili neiskorištene skupe stanove poput onih koje već grade iza tvornice RIZ. ______________ Još jedan dokaz koliko su USKOK i PNUSKOK politički korumpirani i nesposobni, jer "trakavica" oko uništavanja RIZ-a traje od kad Hrvatska bila u sustavu bivše države - najprije su uništili pogone u Slunju, a onda krenuli na pogone u Zagrebu. _________ I još "nitko ne zna" tko se krije iza uništavanja???? ____________ A novinarima je, očito, zabranjeno istraživačko novinarstvo pa se tako "ništa ne zna".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije