Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Adresa je aukcija.vecernji.hr

Medaljoni pomažu Valentini i Mihaelu

aukcija.vecernji.hr
Foto: Anto Magzan/Pixsell
1/9
01.12.2016.
u 12:30

Valentina i Mihael idu zajedno u razred. Vole iste predmete, a baš kao i svi šesnaestogodišnjaci, svoje vrijeme radije posvećuju hobijima nego učenju. Pjevanje u zboru, sviranje klavijatura, gluma, pečenje kolača, peglanje – tako oni ispunjavaju svoje slobodno vrijeme i, unatoč tomu što je Mihael slijep, a Valentina slabovidna, poručuju – “ono što ne možemo, ne postoji”.

Najviše vole čajnu kuhinju

Znaju to i njihovi edukacijski rehabilitatori, odgojitelji i nastavnici u Centru “Vinko Bek”, koji im dotrajale prostore za izvođenje rehabilitacijskih programa u kojima se provode vježbe vida te svakodnevnih vještina već neko vrijeme priručno prilagođavaju za korištenje.

– U kabinetu za izvođenje programa svakodnevnih aktivnosti trebali bi nam anatomski stolci. Prostor za provođenje programa trebao bi biti opremljen uređajima koji se u današnje vrijeme nalaze u svakom kućanstvu. Nedostaju nam kuhinjske govorne vage, samostojeći mikseri, razni obilježivači, indikatori za detektiranje boja na odjeći, povećala – objašnjava rehabilitator iz Centra “Vinko Bek” Marin Vukov te dodaje da slijepi i slabovidni srednjoškolci najviše vremena vole provoditi upravo u kabinetu nalik maloj čajnoj kuhinji. Većine rehabilitacijskih pomagala u Centru nemaju dovoljno, a neophodni su im jer ipak ondje uče sve vještine koje će im trebati za što samostalniji život.

Unaprijediti program

– Prije nego sam došao u Centar, nisam znao ni zakopčati košulju – rekao je Mihael Ištvanek. U Centru je naučio kuhati, a i ispeći muffine.

– Tridesetero djece ovdje je na smještaju i voljeli bismo još više oplemeniti njihov boravak, primjerice, da predloške za vježbu vida ne moramo skidati s interneta te da se za potrebe procjene vizualnih funkcija nabavi novi set materijala za testiranje po principu Barrage – iskren je rehabilitator Marin Vukov.

A upravo da bi se unaprijedili programi u centru u Kušlanovoj, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika i Arena Centar organizirali su u trgovačkom centru izložbu pedesetak unikatnih umjetničkih medaljona promjera čak jedan metar, za čiju se kupnju može licitirati na internetskoj stranici za aukciju Večernjeg lista aukcija.vecernji.hr. Medaljone je oslikalo pedeset likovnih umjetnika, početna im je cijena petsto kuna, a mogu se kupiti i u samom Arena Centru svake adventske nedjelje.     

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije