Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROJEKT U ČETIRI FAZE

Šire Markovo polje za gotovo 80 hektara, bit će veće i od Mirogoja

Markovo polje
22.03.2017.
u 10:52

Projekt je dobio zeleno svjetlo još 2009., ali nije izglasano urbanističko uređenje koje će se naći na sljedećoj sjednici Skupštine

S 26 na 103 hektara. Rekonstrukcija mrtvačnice na sjevernom dijelu groblja, gradnja nove na južnom, više od 40 tisuća novih grobnih mjesta, a i konačno uređenje 24 kućice u kojima se prodaje cvijeće i svijeće te izgradnja 18 novih. Markovo polje, na kojemu se trenutačno nalazi gotovo 17 tisuća grobova, svojim će obujmom, prihvati li to Skupština na sljedećoj sjednici, premašiti i najveće zagrebačko groblje, ono na Mirogoju. Širit će se, stoji u prijedlogu urbanističkog plana njegova uređenja, sjeverno i južno od prometnice Popovec – Markovo Polje, a cijeli bi se projekt trebao odraditi u četiri faze. U prvoj će se ići na uređenje postojećeg, sjevernog dijela groblja.

Vrijeme je da se krene

– Planirano je proširenje površina za ukop na sjeverozapadnom i sjeveroistočnom dijelu – piše u prijedlogu urbanističkog plana, a upravo na tom bi se dijelu trebala napraviti i interna prometnica te parkiralište s gospodarskim dijelom groblja. Na jugu bi se trebao smjestiti “ceremonijalni sklop s otvorenim i zatvorenim oproštajnim prostorom”, odnosno nova mrtvačnica, ali i crkva. Na potezu između mrtvačnice sjevernog i južnog dijela groblja nalazit će se prodajni objekti, a mislilo se i na to kako će Zagrepčani doći do svojih najmilijih pa se planiraju dva nova autobusna stajališta na Aleji mira. Izgradit će se i biciklističke staze, urediti novi pločnici te postaviti “prigodna” rasvjeta.

– Planira se i izgradnja odlagališta za organski otpad, na svakih pedeset metara bit će košara za smeće, a kontejner na svakih sto – također stoji u prijedlogu urbanističkog plana, koji predviđa i kružni tok s Cvjetnim trgom na zapadnom dijelu prometnice Popovec – Markovo Polje, pješački most koji povezuje sjeverni i južni dio te gradnju kolumbarijskog zida na većem dijelu groblja. Na Markovu polju dostupan će biti i ukop u pseudogrobnice, a predviđen je i “gaj urni” na području istočnog proširenja postojećeg dijela groblja.

– Čim se prihvati urbanistički plan, trebalo bi se krenuti i s realizacijom projekta. Vrlo je malo mjesta ostalo još na Markovu polju i krajnje je vrijeme za njegovo proširenje jer se na Mirogoju i Miroševcu ukopi više uopće ne obavljaju. Ovim bi projektom Markovo polje trebalo postati središnje zagrebačko groblje – objasnio je Dražen Markota, predsjednik Vijeća gradske četvrti Sesvete.

Na području njegove četvrti, dodao je, uređivat će se i Moravče, ali i groblje u Vugrovcu, za čije će se proširenje kupiti dodatne parcele.

Proširenjem Markova polja zadovoljni su i tamošnji prodavači cvijeća i svijeća koji već godinama, kako ističu, nastoje legalizirati svoje kućice.

Obećavaju za svake izbore

– Nova mjesta za rad obećaju nam svake izborne godine pa se nadamo da će do toga konačno sad i doći. Legalizacija postojećih objekata nedavno nam je odbijena tako da bismo preseljenjem u nove bili i više nego zadovoljni – poručili su obrtnici s Aleje mira, koji su i 2009. mislili da će se s uređenjem Markova polja krenuti najkasnije sljedeće godine.

Podsjetimo, 2009. donesen je detaljni plan uređenja groblja, ali bez izglasavanja urbanističkog plana nije se mogao provesti.

>> Bandić na Trnjanskoj Savici pokazao drugu parcelu za gradnju crkve

>> Novo će Sljeme imati ljetno sanjkanje i restoran s vidikovcem u TV tornju

Komentara 8

JO
jokono
11:43 22.03.2017.

To im je jedini biznis sto im dobro ide, pokopavanje naroda.

Avatar pendreck
pendreck
11:47 22.03.2017.

U Njemackoj nakon 20 godina grob prekopaju...jedino ak se plati produzi se. Samo 20 godina ...

Avatar patkovic
patkovic
12:23 22.03.2017.

bolje je ono , spaljivanje i svi u jednu zgradu sa pločicama i digitalnim uspomenama

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije