Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ušminkavanje

Manduševcu za 30. rođendan jači mlaz i novo osvjetljenje

manduševac
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/3
16.01.2017.
u 17:00

Izvor je zatrpan 1898. pri rekonstrukciji glavnog trga, a kad se 1986. uređivao za Univerzijadu, Zagrepčani su tražili da se fontana vrati

Trideseti mu je rođendan, pa će ga malo dotjerati. Manduševac će uskoro dobiti jači mlaz, a i osvjetljenje, pa će najpoznatija gradska fontana turistima biti vidljivija, a Zagrepčani će na nju biti još ponosniji. Upravo zdenac na Trgu bana Jelačića vezan je uz legendu o tome kako je Zagreb dobio ime jer je banu koji je bio na proputovanju s vojskom lijepa Manda s izvora koji se nalazio na mjestu današnjeg Manduševca “zagrabila” vodu.

Iako izvor na današnjem Jelačić-placu postoji oduvijek, pri rekonstrukciji trga 1898. godine Manduševac je zatrpan. No, kada se trg uređivao za Univerzijadu 1986. izvor je ponovno pronađen, a iako u prvotnom nacrtu nije bilo predviđeno njegovo otkrivanje, arhitekti su to napravili na inzistiranje javnosti.

– Otkapanje Manduševca za poruku je imalo vodu kao izvor života. Danonoćno smo radili na razvoju ideja, reagirajući na mišljenja iz javnih rasprava – rekao je arhitekt Branko Silađin, koji je na otkrivanju zdenca, ali i čitavoj rekonstrukciji Trga bana Jelačića, radio s kolegama Mihajlom Kranjcem i Berislavom Šerbetićem. Manduševac kako danas izgleda javnosti je predstavljen 1987. godine. 

Komentara 8

Avatar links
links
07:11 17.01.2017.

vauuuu, sjajno, riješen je još jedan krucijalni problem grada... nove žaruljice!!, jesu to one iz Mesničke? sada još samo spalionica, Žičara, bolnica, kolodvor, vrtići, mostovi, biciklističke staze.... i sve ok

DJ
djakputnik
10:38 17.01.2017.

A u čijem je dvorištu završila ona kamena kocka iz Manduševca? Zašto to novinari ne objave?

TM
trade_mark
16:58 17.01.2017.

super. mlaz nek bude 7 metara uvis, a predlažem još tri manduševca u blizini. i jedan kip bandića u maniti briselskog dječaka, nek p*ša po svima nama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije