Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Simbol Domovinskog rata

'Majka hrabrost' dobit će park u kvartu Pongračevo na Trešnjevci

Kata Šoljić
29.01.2015.
u 10:00

Kati Šoljić četvorica su sinova poginula u Domovinskom ratu, a njeno ime 
još je 2009. ušlo u Fond imena grada Zagreba

Nisam završila nikakvu školu. Jedva se znam potpisati. Život me nije nikada mazio, stoga sam naučila i još učim najvišu životnu školu, a to je škola ljubavi i žrtve za svoje bližnje i za svoju obitelj... Ovako je zborila Kata Šoljić, koju su mediji nazvali "majka hrabrost" pa se katkada, nakon njezine smrti, moglo čuti i to da joj se Hrvatska treba odužiti ulicom ili trgom.

Gotovo sedam godina poslije to se i dogodilo: odlukom Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova, park u naselju Pongračevo na Trešnjevci nosit će ime Kate Šoljić. Majka četvorice poginulih hrvatskih branitelja bila je simbol patnje i hrabrosti u Domovinskom ratu.

Najstariji sin Niko, otac trojice sinova, ubijen je u Srijemskoj Mitrovici. Mijo je ubijen u kukuruzištu, u Srijemskim Čakovcima. Ivo, zapovjednik Mitnice, također otac troje djece, nestao je u proboju u Dunavu, dok je Mato ubijen u napadu na vojarnu.

Nisu sinovi jedini koji su otišli braniti Hrvatsku: ratovali su i kći Marija i zet Stipe Barišić, zet Ivan Vukojević, unuci Zoran, Franjo, Anto i Toni. Kći Marija s obitelji prošla je teško zatočeništvo Srijemske Mitrovice. Drugog zeta zahvatila je smrt u proboju pa je kći Ana ostala sama s dvojicom sinova.

Kati Šoljić dvanaest je godina trebalo da pronađe i pokopa četvoricu sinova. Prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman odlikovao ju je Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske za osobite zasluge u promicanju moralnih društvenih vrijednosti, a umrla je tiho, kako je i živjela, u srpnju 2008.

Prijedlog da se ime Kate Šoljić uvrsti u Fond imena Grada Zagreba došao je 2009. od zagrebačke udruge Majke hrvatskih sokolova i Ureda za zdravstvo, a izbor je pao na Trešnjevku, odakle su mnogi mladići otišli u Domovinski rat, poput Katinih sinova.

Komentara 5

Avatar fijolica
fijolica
11:43 29.01.2015.

Svaka čast i Bogu hvala! Konačno jedna izvrsna vijest!

Avatar @promatrač
@promatrač
10:49 29.01.2015.

Hvala i slava Vam !

DU
Deleted user
23:56 29.01.2015.

Rašovička, na TrešnjevKKKKKi ! ... nismo bosanci ili srbi da tak govorimo ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije