Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mladi Zagrepčani učili i radili u kampovima na Mrežnici i u Udbini

Ljeto provode sami u šumi ili pomažu potrebitima

28.07.2015., Duga Resa, Zvecaj - U organizaciji Odreda izvidjaca Javor iz Zagreba uz rijeku Mreznicu je postavljen ekoloski kamp u kojem boravi 110 izvidjaca iz Zagreba i Pule. Logorovanje je pod geslom Nezasticena krasotica-rijeka Mreznica, a podupire ga
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
1/2
30.07.2015.
u 14:00

Izviđači su u logoru učili o zaštiti okoliša, volonteri pomagali starijima

Otići sa zagrebačkog asfalta u ugodu prirode, a pritom biti i društveno koristan, educirati se i - zašto ne - dobro se i zabaviti - bio je motiv zagrebačkih izviđača, koji su boravili na rijeci Mrežnici u Zvečaju kod Duge Rese, u kampu Nezaštićena krasotica - rijeka Mrežnica.

Spoznaš sam sebe

Trupe skauta, njih 110 iz odreda Javor i Samostalne družine izviđača Dubrava, te pulskih kolega iz odreda Istra i Uljanik, 10 dana su se bavile ekološkim aktivnostima - čistili su dno Mrežnice, učili kako prikupiti i razvrstati otpad, s mještanima čistili okoliš. –Već sam četiri godine član izviđača Javora, a ovo mi je prvo logorovanje na Mrežnici, dosad sam bila u kampovima na moru, no ovo treba doživjeti - kaže 15-godišnja Ana Krajinović, ponosna što je, kaže, prošla samovanje, 24 je sata sama provela u šumi, tijekom kojih "spoznaš da se možeš sam brinuti o sebi i snaći se."

Mladi su iskušali i hodanje u dužini 18, 50 i 100 kilometara, a nije izostalo ni kupanje u osvježavajućoj rijeci. –Uz kupanje u Mrežnici zabavan mi je boravak u prirodi, spavanje u šatoru i druženje uz logorsku vatru - o nezaboravnom će doživljaju javorovac Martin Hanžek (8).

Sretni što pomažu

Do nedjelje je volontersku misiju u Udbini u Lici provodio i Kulturni centar Harmica, koji je u kampu uz 18 studenata iz Zagreba okupio i 30 studentica iz Madrida i još 10-ak iz engleskih gradova.

–U suradnji s Crvenim križem Korenica, Centrom za pomoć u kući Udbina, Domom za starije i nemoćne osobe i OŠ Kralja Tomislava pomagali smo ljudima teškog imovinskog stanja koji žive sami. Sretni smo što smo im pomogli krečiti kuće, slagati drva za ogrjev - rekli su iz Harmice. S djecom su se bavili sportom, starijima u Domu priredili su predstavu, a govorili su i o važnosti marljivosti i kvalitetnog provođenja slobodnog vremena.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije