Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izložba o Eugenu Viktoru Felleru

Ljekarnik kojem je čudotvorni eliksir donio bogatstvo

feller
Foto: Arhiva obitelji Marte Zdenković
1/4
21.10.2016.
u 10:12

Postav dokumentima, fotografijama i predmetima predstavlja lik imućnog industrijalca, otvara se 31. listopada u Židovskoj općini

Postavio je prvu veliku reklamu na glavnome trgu.

Boca čudotvornog eliksira “Elsa-fluida” početkom 20. stoljeća plijenila je pozornost Agramera, kao i veliki natpis iznad nje, “Što je Elsa-fluid, to se zna”. Uglovnicu na početku Jurišićeve ulice, danas zgradu poznatu kao Europski dom, sagradio je ljekarnik i industrijalac Eugen Viktor Feller. Monumentalna četverokatnica koju je nazvao “Elsa-fluid dom” bila je i jedina zgrada od četiri kata u tadašnjem Zagrebu. “Elsa-fluid”, napitak koji je rješavao bolove u zglobovima, prehlade, bol u križima, glavobolje, a tvrdilo se i da pomlađuje, proizvodio se u Donjoj Stubici, a Felleru je donio velik uspjeh zahvaljujući kojemu je, osim zgrade na Jelačić-placu, sagradio i obiteljsku kuću na Tomislavovu trgu te vilu s vrtom u Jurjevskoj.

Poznatog ljekarnika već nekoliko godina istražuju Stella Fatović-Ferenčić i Jasenka Ferber Bogdan, pa su tako pripremile izložbu “Od Elsa-fluida do Elsa-fluid doma – Eugen Viktor Feller u javnom i kulturnom životu Donje Stubice i Zagreba”, koja se otvara u ponedjeljak, 31. listopada u Židovskoj općini Zagreb u Palmotićevoj 16. Otvaranje je u 19 sati u sklopu Tjedna Izraela, a u postavu su dokumenti, fotografije i predmeti koji prikazuju Fellerov život, ulogu i rad. Posudili su ih od njegovih praunuka, Marte i Nikole Zdenković, Muzeja seljačkih buna, Gornje Stubice, Hrvatskog muzeja medicine i farmacije HAZU te kolekcionara Jurja Gašparca.

Izložba traje do 25. studenog.

Komentara 1

ST
stomiovotreba
16:34 21.10.2016.

Hohstapler.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije