Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Laka meta

Ljekarne orobljene čak 11 puta u pola mjeseca

Ljekarna
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
17.09.2014.
u 11:00

Ljekarnice smatraju da su njihova radna mjesta omiljeno odredište razbojnika jer misle da one kao žene neće pružiti nikakav otpor

S pištoljem u rukama i kapuljačom na glavi nemilosrdni se razbojnik u ponedjeljak oko 13.15 najprije ušetao u ljekarnu na Radničkoj cesti. Od preplašenih ljekarnica tražio je novac te je sa sobom odnio plijen od 3000 kuna.

Međutim, to očigledno nije zadovoljilo apetite ovog razbojnika pa se sumnja da se upravo on točno sat vremena kasnije, u 14.15 sati uputio i u drugu ljekarnu na Trnju, ovoga puta na Trnjanskoj cesti iz koje je ukrao tisuću kuna manje.

Do 10 godina zatvora

Ovaj je razbojnik samo jedan u nizu onih koji su se u zagrebačke ljekarne u prvoj polovici rujna ušetali čak 11 puta i sa sobom odnijeli 26.000 kuna. Ne biraju niti doba dana, tako da ih se u haračenju po zagrebačkim ljekarnama može pronaći i u 8 ujutro i u 17 sati poslijepodne.

–Imamo videonadzor i zaštitara u večernjim satima. Laka smo meta, farmaceuti su uglavnom ženske osobe i znaju da se nećemo odupirati - priča jedna od ljekarnica kojoj su razbojnici nekoliko puta zaprijetili pištoljem.

Iako im za razbojništvo prijeti i do deset godina zatvora, razbojnici ne prezaju ni od čega, pa se stječe dojam je da ne postoji pravi način kako se ljekarne mogu u potpunosti zaštititi.

–Na razini Ustanove postoji Protokol o postupanju u kriznim situacijama u koji su uključene i oružane pljačke, te je svaki zaposlenik upoznat s načinom postupanja u takvim situacijama - objašnjava Senka Knežević iz ZG Holdinga na upit o mjerama zaštite u Gradskim ljekarnama koje su ipak rjeđe od privatnih na popisu razbojničkih odredišta.

Kako se bolje zaštititi

Ipak, sigurnosne tvrtke savjetuju da se osim videonadzora ugrade i drugi sustavi tehničke zaštite, poput protuprepadnog sustava koji funkcionira tako da djelatnik u slučaju pljačke neopaženo aktivira tzv. panik tipku koja mu je smještena nadohvat ruke, a zahvaljujući kojoj sustav putem telefona šalje dojavu o pljački u objektu.

U tu se priču mogu uključiti i automatska staklena vrata koja razbojniku onemogućuju bijeg jer ga drže “zarobljenim” u međuprostoru između ulaznih i izlaznih vrata ljekarne. Ako ipak postanete žrtva razbojništva, najvažnije je da se ne izlažete opasnosti i ne pružate otpor, savjetuje policija.

>> Opljačkali ljekarnu pa zaključali djelatnike i prolaznicu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije