Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Remete

Lisica ih dočekala na kućnome pragu

06.08.2014., Zagreb Vinec 24, napustena kuca zadaje glavobolje stanovnicima gornjeg Bukovca. Kako navode ogorceni stanatri i susjedi u derutnoj kuci nastanila se lisica s mladima a za toplog i suncanog vremena zamjecene su zmije. Tik do napustene kuce nal
21.08.2014.
u 14:15

Nadležne službe prebacuju odgovornost, a prestrašeni roditelji ne puštaju djecu

Maleno dječje igralište u Remetama, točno na križanju ulica Črešnjevec i Vinec, već je tjednima napušteno.

Tri spravice – tobogan, klackalica i vrtuljak – koje su u parkiću, prazne su, iako je u tom kvartu to jedino prikladno mjesto na kojem bi djeca mogla provoditi vrijeme. Umjesto tamo, pod nadzorom roditelja okupljaju se na platou iza Doma zdravlja. Ondje su, smatraju stanovnici, sigurniji od lisice koja svaki dan prođe pored igrališta u potrazi za hranom.

– Smjestila se u napuštenoj kući odmah pored igrališta. Sa sobom nekad vodi i mladunce, ima ih dvoje ili troje – kaže Sanja Kralj, koja je, kako sama kaže, zvala sve telefonske brojeve kako bi lisicu odnijeli iz njihova susjedstva.

Dok se raspitivala, od Veterinarske je inspekcije doznala da lisica vjerojatno nije bijesna jer bi od bjesnoće uginula nakon deset dana, no mogla bi biti opasna osjeti li da netko ugrožava njezine mladunce. Zvala je službu 112, Azil Dumovec, komunalno redarstvo, Veterinarski fakultet, lokalne lovce, policiju...

–Svi koje sam dobila rekli su da nisu nadležni. Policajci su mi se smijali kad sam nazvala. Lovci ne smiju pucati u naseljenom mjestu, a ako se i puca, kazna je 10 do 30 tisuća kuna. S Veterinarskog fakulteta rekli su da eventualno mogu doći pokupiti lešinu - rekla je Kralj te dodala da su lisicu viđali kako ruje po kantama za smeće i krade povrće iz vrtova...

Mariju Podgajski divlja je životinja dočekala na ulaznim vratima kad ih je jedno jutro otvorila.

–Gađala sam je kamenjem pa je pobjegla - kaže Podgajski. Jednom se lisica i odmarala uz bazen Rusakovih, koji žive uz zapušteno zemljište.

–Srećom, ulazna su vrata bila zatvorena. Navikli smo na štakore i miševe koji se legu u gustišu kojim je susjedna kuća obrasla, ali posjet lisice još nismo imali - kaže Gordana Rusak. Osim lisica, u napuštenom zdanju su i zmije riđovke. Kuća je navodno u vlasništvu obitelji koja se spori, a zemljište propada već više od 15 godina.

–Uputili smo zahtjev Uredu za imovinsko-pravne poslove kako bi se dogovorili s vlasnicima i ako je moguće da Grad otkupi zemljište - kaže predsjednik GČ Maksimir Stanko Gačić te dodaje da namjeravaju proširiti igralište. Za ruševinu koja se ne koristi minimalno pet godina, prema novom Zakonu o građevinskoj inspekciji, nadležno je komunalno redarstvo i mora je srušiti.

– Ako postoje osnove za rušenje, izdaje se nalog vlasnicima da građevinu uklone u određenom roku. Ako to ne učine, komunalni redari izdaju nalog da to učini treća osoba o vlasnikovu trošku - rekao je šef komunalnih redara Mate Kraljević.

Komentara 5

TH
thorvat44
22:47 21.08.2014.

Ne bu štakora ak je tam lisica...

L0
luena 01
00:55 22.08.2014.

Gadjala sam ju kamenom , bas onako po balkanski ,udri ubi ,satri sve sto nije kao ja nema pravo da zivi... jesmo postali ubi boze ,il smo uvijek takvi bili... ? Da su ljudi malo vise inforimrani Lisica im neim ne bi bila problem ,i ne samo Lisica...

Avatar SimeDjodan
SimeDjodan
05:34 22.08.2014.

Iz ovog napiska, kao da se radi o tigru, a ne lisici. Na jugu Amerike se živi kraj aligatora, pantera, itd. I nitkl ih ne gađa kamenjem.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije