Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVOSTI U PSIHIJATRIJSKOJ BOLNICI NA JANKOMIRU

Liječenje anoreksije i bulimije u dnevnoj bolnici

24.10.2014., Zagreb -  U Zavodu za javno zdravstvo Dr. Andrija Stampar predstavljen projekt Dnevne bolnice za lijecenje poremecaja prehrane.    Photo: Petar Glebov/PIXSELL
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/2
25.10.2014.
u 13:01

"Tko je to u ogledalu"
 naziv je akcije u kojoj se djevojke pozitivno motivira porukama

U Hrvatskoj je 50 posto djevojčica na dijeti, a čak osam posto njih ima manje od 11 godina. Najugroženija je populacija ona između 14 i 17 godina, odnosno to su djevojke koje najčešće obolijevaju od anoreksije i bulimije.

Tri dijela programa

Podaci su to Centra za poremećaje hranjenja BEA predstavljeni jučer na stručnom skupu "Rano otkrivanje poremećaja hranjenja u adolescenciji" koji se održao u Zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar". Kako svakodnevno, istaknuli su stručnjaci, sve veći broj djevojaka obolijeva od bolesti hranjenja, 6. studenog u Psihijatrijskoj bolnici "Sveti Ivan" na Jankomiru otvorit će se dnevna bolnica za liječenje poremećaja u prehrani.

– Čitav program bolnice sastojat će se od tri dijela. Pretprogram, u kojem će djevojke jednom tjedno prisustvovati predavanju u kojem će upoznati nas i sam način liječenja.Zatim će uslijediti dva mjeseca terapije po pet puta tjedno, a nakon toga još šest mjeseci, ponovo jednom tjedno, sastajat ćemo se kako bismo djevojkama i dalje pružali potporu – najavio je doktor Hrvoje Handl, voditelj dnevne bolnice, i dodao kako se čitav projekt priprema već gotovo dvadeset godina.

160 radionica

Dnevna bolnica za poremećaje prehrane, istaknuo je ravnatelj Psihijatrijske bolnice Jankomir Igor Filipčić, nije jedina novost u studenom.

– Pripremamo još sedam programa pa će kod nas pomoć moći potražiti oboljeli od Alzheimera i ostalih demencija, ovisnici o kockanju, zlostavljane osobe, kao i kronični tjelesni bolesnici, čije stanje često dovodi do depresije – najavio je ravnatelj Igor Filipčić, čiji će tim u dnevnoj bolnici surađivati i s Centrom za poremećaje hranjenja BEA, čiji su članovi u šest srednjih škola proveli 160 radionica u sklopu programa "Tko je to u ogledalu" kako bi spriječili pojavu poremećaja u prehrani.

– Najvažnije je stvoriti pozitivnu sliku o vlastitom tijelu. Djevojkama u adolescentskoj dobi to je posebno teško budući da se svakodnevno susreću s različitim prikazima onoga što je navodno lijepo, a uopće nije realno – objasnila je predsjednica Centra BEA Jelena Balabanić Mavrović i dodala kako se u projektu "Tko je to u ogledalu" upravo po ogledalima u srednjim školama lijepe motivacijske poruke kako bi djevojke, kod kojih se najčešće u toj dobi i javljaju anoreksija i bulimija, shvatile kako je, kaže Balabanić Mavrović, prava ljepota upravo u različitostima, a ne u ustaljenoj, često krivo prikazanoj slici.

>>Do kraja listopada bolnica Sveti Ivan dobiva novi odjel

Komentara 1

CA
cajnik
15:54 27.10.2014.

like

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije