Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zapruđe dobiva nove stanare

Kupili smo svoj prvi stan, i to za 1088 eura po kvadratu

27.06.2016., Zagreb - POS-ove zgrade u naselju Zaprudje.
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/4
28.07.2016.
u 16:48

Bivša ministrica Anka Mrak-Taritaš najzaslužnija je za gradnju stanova. Nijedan nije ostao prazan – 419 ih je kupljeno, a 100 unajmljeno

Nakon dvije godine gradnje, jučerašnjom predajom ključeva vlasnicima i službeno je završen program poticane stanogradnje u Zapruđu.

Time je ujedno kraju priveden program POS-a u režiji Ministarstva graditeljstva i Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama jer novih planova za novogradnju koja bi se mladima, koji nisu riješili stambeno pitanje, ponudila za 1088 eura po četvornom metru u Zagrebu – nema.

Useljenje prije roka

Novi vlasnici tako će se u pet zgrada u kojima je ukupno 519 stanova useliti i prije roka – predugovorom je, naime, predviđeno useljenje krajem rujna, no do kraja tjedna u stanove će i kupci i oni koji su se prijavili za najam na spomenutoj lokaciji.

Da je POS, koji je pokrenula ministrica Anka Mrak Taritaš, a nastavio ga tehnički ministar Lovro Kuščević, uspješan projekt, svjedoče i podaci – najprije su useljeni stanovi na Klari, a sada i u Zapruđu gdje neće ostati neprodanih ni praznih nekretnina.

Naime, od ukupno 519 za kupnju je u Zapruđu ponuđeno 419 stanova, a ostatak je predviđen za najam po povoljnijoj cijeni od tržišne.

Već do sada potpisano je 385 predugovora o kupoprodaji, od čega je 345 kupaca uplatilo udio od 15 posto vrijednosti nekretnine, a 220 kupaca već otplaćuje kredite za stanove u Zapruđu.

– Ovo je izvanredan projekt koji mladima omogućuje da napokon riješe svoje stambeno pitanje na znatno povoljniji način od tržišne vrijednosti.

Ovo je program koji moraju razvijati sve vlade jer je on od koristi građanima. Pratio sam gradnju od samog početka, kada sam se odlučio za kupnju stana, i zadovoljan sam i načinom na koji su izvedeni radovi i u konačnici stanom koji sam kupio – rekao je jučer Dragan Matešić, jedan od budućih stanara koji je preuzeo ključeve kupljene nekretnine.

Povoljniji uvjeti, kako je poručio ministar Kuščević, ujedno znače da kupac nekretnine od 44 četvorna metra u 30 godina mjesečno mora izdvojiti 140 eura.

Uređena i dječja igrališta

– Građani sada mogu ostvariti svoj san, a Ministarstvo priprema nove projekte koji će biti na korist kupcima prvih nekretnina. Naime, prijedlog je subvencija kredita mladima, a priprema se i plan po kojem će subvencija ovisiti i o broju djece kako bi se i tako olakšala kupnja – poručio je ministar Kuščević.

Oko novih stanova u Zapruđu, čija je vrijednost 293 milijuna kuna, od čega su sredstva RH oko 110 kuna milijuna, uređena su i dječja igrališta te deset poslovnih prostora. •

>> POS-ovih 150 stanova moći će se i unajmiti za 20 kuna po kvadratnom metru

Komentara 20

DA
dada25
17:48 28.07.2016.

Jakuševac (smetlište) je udaljeno kilometar od tih stanova, zato su tako jeftini.

TR
Trnjanec
07:29 29.07.2016.

Da je ovo građeno pred pedeset godina, na mjestu ovih pet zgrada na slici nalazile bi se dvije. Između njih bi bio veliki park.

ST
START1962
19:03 28.07.2016.

Jeftino? Hvala lijepa, ali ne. Ajd malo jednostavne matematike. Neka je stan 80 kvadrata, pomnoženo sa 1088 eura po kvadratu izađe koliko? Preko 86 000 eura. A sad primjer; za 86 000 eura se može kupiti solidno zemljište i sagraditi kuća od cca 180 kvadrata korisne površine (ako ne i više). I onda imaš vlastiti mir i privatnost, i min. 180 kvadrata! Pa mi nemojte trabunjati o povoljnim stanovima za mlade. Ja tu ne vidim ništa povoljno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije