Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tribina ministarstva i Fonda za zaštitu okoliša

Kuće na umrle članove ne mogu dobiti poticaje

30.03.2015., Pucko otvoreno uciliste Samobor, Samobor - Ministar Mihael Zmajlovic i Sven Muller, direktor Fonda za zastitu okolisa i energetsku ucinkovitost, na gradskoj tribini samoborcima predstavili projekte zastite okolisa i energetske ucinkovitosti.
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/2
31.03.2015.
u 10:15

Dvorana Galerije Prica u Pučkom otvorenom učilištu Samobor bila je puna znatiželjnika koji su željeli čuti što trebaju učiniti kako bi dobili bespovratna sredstva Fonda za zaštitu okoliša, no i fondova EU

Može li se dobiti materijal za obnovu kuća kako bi vlasnik sam počeo radove, hoće li dobiti sredstva ukoliko uknjižba još nije provedena, pa kuća još glasi na djeda, mogu li se prijaviti na poticaje za drenažu oko i u kući... tek su neka od pitanja koja su jučer Samoborci pripremili za ministra zaštite okoliša i prirode Mihaela Zmajlovića i Svena Müllera, direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Dvorana Galerije Prica u Pučkom otvorenom učilištu Samobor bila je puna znatiželjnika koji su željeli čuti što trebaju učiniti kako bi dobili bespovratna sredstva Fonda za zaštitu okoliša, no i fondova EU.

–Vlasnik mora biti upisan u zemljišne knjige, a i radove na obnovi rade izvođači certificirani od strane Fonda - odgovorio je na upite građana Sven Müller. Ove su godine za projekte zaštite okoliša i energetske učinkovitosti predvidjeli 600 milijuna kuna, a obnovit će se deset tisuća kuća. Prijaviti se mogu i poslovni subjekti, stanari višestambenih zgrada, a poticaje je iskoristio i Grad Samobor, kojem je iz Fonda osigurano 100 posto sredstava za sanaciju odlagališta Trebež, dok je sufinanciran i projekt podzemnih kontejnera za razvrstavanje otpada.

–Ovakve tribine su odličan način kako bi se građanima približile sve mogućnosti koje nudi Ministarstvo i kako bi se novac iz Fonda čim više iskoristio - kazao je gradonačelnik Krešo Beljak. Fond tako pokriva od 40 do 80 posto posticaja za obnovu fasade, stolarije, krovišta... ovisno o statusu grada ili općine u kojoj se nalazi kuća.

– Pošto je Samobor razvijen mali gradić, pokrivat će se 40 posto obnove - kazao je Müller, te dodao da je na stranici www.fzoeu.hr trenutačno aktivno 20 od 36 natječaja, koje planiraju raspisati. Ove godine olakšali su postupak putem kojeg se dolazi do bespovratnih sredstava pa se zahtjev predaje direktno Fondu, a ukoliko žele obnoviti višestambenu zgradu, više nije potrebna 100-postotna suglasnost svih stanara, već samo natpolovična većina. Zgrade potom moraju pokrenuti izradu projektne dokumentacije, koju će platiti Fond, a obvezuju se da će radovi početi u roku dvije godine.

Ukoliko se radi o obiteljskoj kući, projekt nije potreban. U kojem je stanju kuća odredit će certifikator, a temeljem njegove preporuke mjere stanovnici potom biraju izvođača. Odgovor dobivaju u roku 45 dana.

–Ukoliko dobijemo više od 10.000 prijava za cijelu RH, ići će se po redoslijedu - rekao je Zmajlović.

Komentara 4

OB
ObrenM
10:50 31.03.2015.

"Kuce na umrle clanove ne mogu dobiti poticaje".Te kuce nemaju vise vlasnika?Mislim,da bi vlada trebala u zakon ugraditi jedan novi clanak,kojim bi pravo na poticaje izgubili oni koji nisu svih 365 dana boravili u kuci za koju se trazi poticaj.

OB
ObrenM
10:50 31.03.2015.

"Kuce na umrle clanove ne mogu dobiti poticaje".Te kuce nemaju vise vlasnika?Mislim,da bi vlada trebala u zakon ugraditi jedan novi clanak,kojim bi pravo na poticaje izgubili oni koji nisu svih 365 dana boravili u kuci za koju se trazi poticaj.

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
11:29 31.03.2015.

Hm, čega se Zmajlović i Muller prime, - samo se odmakni od toga. Došli su u Samobor da možda nešto nauče i primijene drugdje. Samobor je sanirao Trebež, a u Zagrebu, na Jakuševcu, povukli smo iz EU, nula kuna za sanaciju. To su momci iz okoliša uredili kreditom na štetu građana. Tako su gradili pročistač, isto tako bi i gradili spalionicu, centar za gospodarenje otpadom, kontejnere. Ali zašto ne, kad u Zagrebu postoji toliko bedaka kojima je voda po 5 kuna za kubik bila prejeftina i ova od 17 kuna po kubiku taman im je po mjeri. Sada kad im ekipa uvali spalionicu koja će povisiti cijenu smeća za pedeset posto, zemlja dembelija može krenuti dalje. Naravno, o ovome zadnjem neće biti tribina i laprdanja, nego samo uvjeravanja kako je to neophodno gradu. I nikak nemrem shvatiti da su samoborci, koji piju vino z lonci, pametniji od zagrepčana koji su očito, samo na kiselišu z brajde.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije