Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
korekcija cijena

Kremiranje 
i ukop u Zagrebu skuplji čak 30 posto

01.11.2012., Zagreb - Kardinal Josip Bozanic pred okupljenim vjernicima predvodio je euharistijsko slavlje u crkvi Krista Kralja na Mirogoju. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/2
01.10.2014.
u 10:45

Cijene grobnih usluga bit će više jer sad nisu usklađene sa stvarnim troškovima, piše u planu poslovanja Zagrebačkog holdinga do 2017. godine, no plin će zato pojeftiniti

U iduće tri godine pojeftinit će plin, a usluge ukopa, kremiranja i održavanja grobnih mjesta poskupjet će u Zagrebu u prosjeku za 30 posto. Riječ je o jedinim važnijim promjenama u planu poslovanja Zagrebačkog holdinga i tvrtki u njegovoj grupaciji do 2017. godine.

Pritisak konkurencije

Velikih potresa među zaposlenima ne bi trebalo biti jer je najveći dio posla obavljen prošle i ove godine. Prepuštanjem podružnica Upravljanje sportskim objektima, ZET-a i Zagrebačkog velesajma Gradu te otkazima i otpremninama (oko 1200 zaposlenika), broj zaposlenih u Holdingu srezan je za gotovo šest tisuća, odnosno predviđeno je da na kraju ove godine ta tvrtka ima 6667 zaposlenih. Do kraja 2017. godine taj bi broj trebao biti manji za još oko 350 ljudi, odnosno cilj je broj zaposlenih smanjiti za pet posto.

Građani se ne bi trebali iznenaditi pojavi li im se u budućnosti dodatni trošak na računima.

Razlog zbog kojeg će se povećati cijene usluga Gradskih groblja jest što trenutačno nisu usklađene sa stvarnim troškovima, piše u planu poslovanja koji je jučer prihvatio Nadzorni odbor Holdinga. Gradska plinara Zagreb-Opskrba opskrbnu će maržu smanjiti pod pritiskom konkurencije koja je stigla na tržište, no cijena ne bi trebala drastično pasti.

Foto: Kristina Franić

Grafika: Kristina Franić

Procjena je da će Plinara zbog pojeftinjenja izgubiti nešto više od 200 milijuna kuna. Trogodišnjom strategijom nisu obuhvaćene promjene cijena ostalih komunalnih usluga. Ipak, istaknuto je da je u Čistoći povećan trošak komunalnih usluga zbog troškova zbrinjavanja glomaznog otpada koji povjeravaju tvrtkama koje za to imaju dozvolu. Stoga se građani ne bi trebali iznenaditi pojavi li im se u budućnosti dodatni trošak na računima.

Bez drastičnih otkaza

Bez obzira na to što nisu najavljena drastična otpuštanja, uprava Holdinga namjerava pregovarati sa sindikatima o smanjenju prava iz kolektivnog ugovora ne bi li smanjili trošak osoblja koji je za ovu godinu bio 1,3 milijarde kuna. Iako namjeravaju prodati neke podružnice ili udjele u njima, kao što su Gradska ljekarna ili Autobusni kolodvor, nema procjene koliko bi od njih mogli uprihoditi.

Podružnica Digitalni grad, koja je ove godine počela gradnju svjetlovodne mreže u Vrbanima, namjerava “ojačati” preuzimanjem telekomunikacijskih razvodnih ormarića od Grada i godišnji rast prihoda od više od pola milijarde kuna. Krajem 2017. godine uprava planira plasirati nove obveznice vrijedne oko dvije milijarde kuna kojima će “zatvoriti” dug za obveznice izdane prije sedam godina.

Ukupni dug Holdinga na kraju 2013. godine bio je 6,75 milijardi kuna, a plan je da na kraju 2017. godine bude 3,57 milijardi kuna. Druga zaduženja, osim spomenutih obveznica, nisu planirana.

Komentara 18

Avatar kontraadmiraI
kontraadmiraI
12:06 01.10.2014.

Procjenili su da im je bolji "biznis" u pokapanju mrtvih nego u grijanju živih jer mrtvih je sve više, a živih koji se mogu grijati bit će sve manje.

SW
swic
12:35 01.10.2014.

Koliko kosta u Zagrebu kremiranje ?

IN
Inat
11:44 01.10.2014.

Bandić je loš gradonačelnik.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije