Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
život gradskih vrtlara

Krastavci i paprike u zimnici, a sad se sadi luk, špinat...

08.10.2015.
u 10:49

Korisnici se slažu – otkad obrađuju vrt, na plac više ne idu jer im je hladnjak sad pun zdravog povrća

Iako je većina jesenskih plodova ubrana, a zimnica napravljena i spremljena za hladnije mjesece, u zagrebačkim se vrtovima radi i dalje. Naime, vlasnici gradskih vrtova na Savici s kojima smo jučer razgovarali kažu kako vrijedni vrtlari štihače i krampove ne spremaju ni u kasnu jesen.

Svi se druže

– Sad je najvažnije pripremiti zemlju za proljeće. Treba je prekopati i pognojiti, a počinje i sadnja kultura koje mogu preživjeti zimu, poput luka, češnjaka, špinata, matovilca... U proljeće, kad neki tek sade, mi već beremo – rekao je umirovljenik Mate Planinčić, koji vrt na Savici obrađuje pet godina. Varaju se, kaže, oni koji smatraju da je dovoljno samo posaditi sjeme i vratiti se na berbu. Takvima vrt brzo propadne, ali onaj tko se za njega redovito brine, ima puno koristi.

– Na tržnici nisam bio već godinama, čime puno štedim. Sve što trebam, imam u vrtu, a hladnjak mi je pun povrća, u njega ništa drugo ne stane – govori Mate Planinčić, koji kroz šalu napominje kako vrtlari štede i jer ne moraju plaćati fitness s obzirom na to da je vrtlarenje najbolja vježba. A osim uštede i zdravog povrća, u vrtu je najbolje i međusobno druženje. Organiziraju se zajedničke roštiljade i proslave rođendana.

– Sve dijelimo, a kad netko ode na godišnji odmor, može biti siguran da će njegov vrt biti dobro zbrinut – govori Mihaela Hotko sa Savice. Kad jednom počneš obrađivati vrt, dodaje, toliko ga zavoliš da ne možeš prestati, a vlasnici se jako brinu i o izgledu parcela.

– Skupljao sam kamenje po cijelom kvartu da napravim stazicu u vrtu, a budući da i supruga i ja volimo cvijeće, trudimo se da se to vidi i u vrtu – rekao je 55-godišnji Zoran Ilić, koji vrt obrađuje svaki dan prije i poslije posla.

Plodovi rada se, kaže, itekako vide, pa je tako već spremna bogata zimnica. Ajvar je pripremljen, rajčica je skuhana, a ukiseljena je čak 81 teglica krastavca.

Kako kažu vrtlari, nitko od njih nije imao puno predznanja o sadnji, ali ako imaš volju, brzo se nauči. Najveći su im problem kradljivci, kako alata tako i povrća.

Problem su krađe

– Ne ljutim se kad ljudi kradu. Nikad ne znaš kakva je nečija životna priča, možda su zbilja gladni. Ali neka onaj tko treba povrće dođe po danu i pita može li malo ubrati. Ja bih im prvi dao. Ali neka ne dolaze noću. Ukradu kilu mahuna, a unište i zgaze puno više – govori Mate Planinčić.

Ključne riječi

Komentara 2

KV
kvadriceps
18:21 08.10.2015.

I ja imam vrt, frezanje je započelo!

TH
than
21:59 08.10.2015.

Jedini problem je sto je vecina blizu prometnica, pa se malo unese i nezdravog povrca, ali tko vise danas zivi potpuno zdravo, samo se pokusava zivjeti sto zdravije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije