Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
biciklisti

Krali skupocjene bicikle i davali prekupcu za sitniš

Biciklisti
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
1/2
22.11.2014.
u 10:00

Uhodani i vješti kradljivci kliještima su presijecali sigurnosne sajle na biciklima privezanima uz stabla i rasvjetne stupove

Dvojici serijskih kradljivaca bicikala, koji su od kraja svibnja do početka studenog u Zagrebu ukrali 18 bicikala vrijednih 45.000 kuna, zagrebačka je policija napokon stala na kraj.

Za krađe su osumnjičeni stari znanci policije, D. F. (25) i A. H. (28), koji su odmah predani pritvorskom nadzorniku, dok se za prikrivanje njihovih nedjela sumnjiči 31-godišnji A. M., partner u zločinu koji je od njih kupovao bicikle iako je i te kako bio svjestan da su ukradeni.

Mreža u cijelom gradu

Sumnjivci su bicikle krali po cijelom Zagrebu, a najviše u centru grada. S kliještima u rukama uhodani dvojac bez problema je presijecao sigurnosne sajle kojima su bicikli bili privezani za držače, rasvjetne stupove, stabla, rešetke prozora...

Omiljena prijevozna sredstva građana koji se brinu za okoliš potom bi odnijeli 31-godišnjem preprodavaču i prekupcu, koji bi im po biciklu dao stotinjak kuna. Ponekad je taj iznos bio nešto veći, ali nikada ne bi premašio 200 kuna.

A. M. sumnjiči se da je ukradene bicikle dalje prodavao svojoj mreži kupaca po cijelom Zagrebu. Dvojac se navodno zbog dogovora o “poslu” obratio preprodavaču, budući da njemu nije išla prijava za poticanje na kazneno djelo, koju bi dobio da ih je nagovarao da za njega kradu bicikle.

Zadnji su se put u krađu zaputili 3. studenog. Ubrzo potom zagrebačka policija dovela ih je na ispitivanje u postaju. Nakon toga je dvojac, koji se sumnjiči za 18 krađa, predan pritvorskom nadzorniku, dok protiv trećeosumnjičenog A. M. prijava ide redovnim putem.

Besplatni registar

Međutim, vlasnici ukradenih vozila i dalje imaju problem jer dijelu njih bicikli nisu pronađeni. Vladimir Halgota iz Sindikata biciklista savjetuje kako izbjeći takav scenarij i spriječiti krađu.

– Preporuka je da ponajprije uložite u lokot za bicikl, i to barem desetinu vrijednosti bicikla. Koristite isključivo lokote na ključeve, nipošto na šifre jer vješti prsti mogu vrlo brzo probiti šifre. Također, bilo bi dobro da koristite U-lokot umjesto dugačkih sajli za bicikl. Nikada ne vežite samo okvir već i kotač bicikla. Ako vam netko unatoč svemu ukrade bicikl, obvezno to prijavite policiji – savjetuje Halgota.

Također, podsjetio je i na besplatnu registraciju bicikala na internetskom registru bicreg.info kako bi prema serijskom broju i drugim podacima o biciklu policija lakše pronašla prave vlasnike ukradenih bicikala i vratila im ih.

Komentara 7

Avatar Getrib
Getrib
12:14 23.11.2014.

Zašto se skrivaju puna imena kradljivaca iza inicijala.

KO
kojesta
14:46 22.11.2014.

pa bicikli koliko znam barem vani imaju i neku registraciju na sebi, ako se nadje, onda je to dokaz da je moj.

JO
joOk3r
11:57 22.11.2014.

po meni bi bicikli trebali biti registrirani! a djeca bi trebala polagati za bicikl

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije