Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spomenik kulture

Kraj zapuštenosti - obnavljaju fontanu na Krešimircu

fontana
Foto: Facebook
1/7
24.08.2015.
u 13:45

Inicijativu za obnovu fontane pokrenula je platforma 1postozagrad, a uredit će i okoliš te zelenilo cijeloga vrta

Nakon što je godinama stajala zapuštena, fontana "Kozmički ciklus vode" na Trgu Petra Krešimira IV. počela se obnavljati prošli tjedan.

Zagrepčani koji svaki dan onuda prolaze vijest su primili s oduševljenjem.

"Jedva čekam vidjeti rezultat!", "Tako divan kutak sad će biti još divniji!", "Jedva čekam sjesti tamo na klupicu!"... samo su neki od komentara koje su podijelili na društvenoj mreži Facebook, gdje se platforma 1postozagrad, koja je pokrenula inicijativu 2013., pohvalila rezultatom.

Taj zagrebački kutak smatra se jednim od najboljih modernih projektiranih krajobraznih cjelina u gradu, zaštićeni je spomenik kulture, a izgrađena je 1935. godine po projektu Cirila Jegliča i Josipa Seissla. Članovi platforme 1postozagrad apeliraju da se nakon obnove fontana redovito održava.

– Smatramo da bi se održavanjem fontane u zamišljenoj funkciji afirmirala ukupna vrijednost parka te znatno pridonijelo mjestu i kvaliteti života u gradu. Neispunjavanjem vodom u doba godine kada to vremenske prilike dopuštaju zapravo se narušava izvorni koncept krajobraznog rješenja parka koje uključuje bazen s vodom – nekoliko su puta pisali u svojim pismenim inicijativama koje su slali u Grad Zagreb te dodali da fontana nije radila zbog sustava cirkuliranja vode koji je trebalo popraviti. Voda kao element javnog prostora grada, kažu iz 1postozagrad, ima izuzetnu ulogu, i to ne samo u poboljšanju ambijentalnih i boravišnih kvaliteta mjesta već bazen s vodom ima i ulogu pojilišta za ptice i druge životinje.

Fontana bi trebala biti obnovljena i u funkciji sredinom rujna, a obnova će obuhvatiti kamenarske i restauratorske radove, iskop kanala, razbijanje betona...

– Odmah nakon uređenja fontane slijedi i uređenje zelenila cijeloga vrta – kažu iz platforme 1postozagrad.

Komentara 13

PD
pl.domagoj
13:58 24.08.2015.

Predivno ,svaka čast !!!

MT
mtintilinic
15:48 24.08.2015.

Svaka čast! Jedino je šteta što Bandić ne razumije, niti će ikada razumijeti razliku između ove i one njegove fontane...

Avatar ankabutorac
ankabutorac
10:08 25.08.2015.

Prije se to zvalo Ribnjak, u bazencicu su plivale ribice, nad klupama je bila divna pergola, divno cvijece...tamo su stariji sjedili, pricali, strikali, dolazile su mamice sa svojim bebama, a penzici su igrali sah ili kartali...bil je to pravi mali raj, al se sve bojim, da ce divljaci, cim se to uredi, sve unistiti...prije je u svakom parku bil cuvar, al danas bi ga, nasa buducnost, zbubala da im nekaj veli...mi smo jos ko klinci taj mali raj cuvali ko oko uglavi...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije