Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Zagreb, dok ga još nije bilo – prije 1094. godine"

Zagrebački kit u Podsusedu kao podsjetnik na Panonsko more

kit
Foto: Privatna arhiva
1/6
31.03.2015.
u 11:00

Trebali bi i postaviti zidić ispred katedrale, na mjestu nekadašnjeg groblja

Zidić ispred Zagrebačke katedrale, visok četrdeset centimetara, koji će pratiti obrise nekadašnjih zidina i Bakačeve kule, zajedno s kopijama naušnica ukopanima u zemlju, ispod ostakljene ploče, novi je veliki projekt inicijative "Zagreb, dok ga još ni bilo – prije 1094. godine".

Naušnice su pronađene u sklopu starohrvatskog groblja u temeljima tijekom rušenja Bakačeve kule, a grobovi nikad nisu ekshumirani.

Obilježili 12 lokacija dosad

– To je slučajni nalaz, nikad to područje nije ciljano arheološki istraženo – kazao je muzejski i znanstveni savjetnik u Arheološkom muzeju Zoran Gregl, koji zajedno s voditeljem izdavačke djelatnosti, marketinga i promidžbe Hrvatskog prirodoslovnog muzeja Nenadom Jandrićem te arhitektom Željkom Kovačićem, po čijem je projektu i nedavno restaurirana Župa sv. Blaža, stoji iza inicijative. Razgovarali su i sa Zagrebačkom nadbiskupijom ne bi li se ideja realizirala.

– Nemaju ništa protiv da se nalazi tako obilježe, ali sve je još u tijeku pregovora – kaže trojka. Najzahtjevniji je to projekt koji su dosad pokrenuli, a dosad su na taj način obilježili 12 lokaliteta u gradu i svi su neko arheološko nalazište. Nedavno je tako postavljena skulptura mamuta u predvorju kazališta Gavella, u čijim je temeljima početkom 20. st. nađena bedrena kost vunastog mamuta. No pokrenuli su i postavljanje podsusedskog kita, koji je u stručnu paleontološku literaturu uveden kao Mesocetus agrami ili zagrebački kit. Riječ je o šest metara dugačkoj replici kostura kita izrađenog od inoksa koji je tim područjem plivao prije 12-ak milijuna godina u Panonskom moru.

– Prije 150 godina tu se nalazio mali kamenolom koji su obilazili skupljači starina, pa su na tom mjestu pronašli više od tisuću okamenjenih riba, a među njima i ostatke jednog malog kita, koji se nasukao ispod današnjih ruševina srednjovjekovnog Susedgrada – kažu Jandrić, Gregl i Kovačić.

Foto: zvonimir ferina

Spomenike arheološkim nalazima, kojih na području Zagreba samo iz doba Rima ima 127, počeli su postavljati 1990. godine, neposredno prije 900. rođendana Zagreba, a na taj je način, kažu, napravljena svojevrsna inverzija.

Antičko naselje u Stenjevcu

– Umjesto da posjetitelj odlazi u muzej da vidi određeni eksponat, vjerna kopija tog predmeta čeka ga u svakodnevnom životu, na ulici, u izlogu ili u kazalištu – kažu te dodaju da su originali pohranjeni u muzeju. Tijekom godina postavljeni su i nadgrobni spomenik u Kerestincu, mramorna glava Rimljanina u Petrinjskoj, ploča na mjestu crkve u Stenjevcu, gdje se nekad nalazilo čitavo antičko naselje, keramički vrč nađen u grobu na mjestu današnje pivnice Zlatni medo, brončani kipić boga Jupitera u Banjavčićevoj, ranokršćanska svjetiljka na Mirogojskoj cesti i nadgrobni spomenik Egnatuleja Florentina u središtu parka Ribnjak.

Komentara 3

Avatar bokolo
bokolo
18:04 31.03.2015.

Bravo..... Arheologija bi trebala biti glavna grana nasega kulturnog budjeta

JO
JORGOVAN
06:46 01.04.2015.

pa čekaj malo...pa kaj zemlja nije stara 6.000 godina? O kakvim milijunima godina se ovdje priča? I s kojim vi to svećenstvom pričate da vam to prolazi? Čeaj dok za ovo saznaju stojić, kaćunko, košić, markićka, batarelo, ilčić ili netkoo iz njihovog okruženja......rušili bute vi sve te vaše komunjarske spike i obmane kojima trujete pravovjerni hrvatski narod...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije