Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
moderna oprema

Švercanje nestaje? Kontrolorima ZET-a novi uređaji koji prepoznaju zloporabu karte

29.01.2015., Zagreb - Davor Saric, kontrolor ZET-a koji je bio fizicki napadnut od putnika.  Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
06.02.2015.
u 10:00

Uređaji, već podijeljeni kontrolorima na svim linijama javnoga prijevoza, olakšavaju posao jer su istodobno i "skeneri" karata i pokaza i pisač, pa će se i kažnjavanje putnika bez karte kažnjavati lakše. Nova oprema stoji 3 milijuna kuna

Nakon sedam godina korištenja istih uređaja, ZET-ovi kontrolori dobili su nove, sofisticiranije uređaje za kontrolu karata.

Izbjegavaju neugodnosti

Naručeni su još u rujnu prošle godine, a 300 takvih uređaja podijeljeno je kontrolorima i pušteno u probni rad. Najveća prednost im je takozvani online način rada, jer su stalno povezani sa središnjim ZET-ovim sustavom kontrole pa svi kontrolori u istom trenutku znaju sve potrebne informacije – od eventualne zloporabe prijevoznih kartica do isteka njihove valjanosti.

U odnosu na prijašnju praksu kada su kontrolori morali nositi i uređaj i odvojeni pisač, nova generacija kontrolnih uređaja ima sve komponente integrirane u jednu cjelinu i tako kontrolorima olakšava posao.

Nova oprema ZET stajala je tri milijuna kuna, a uloženi novac, što u spomenute uređaje, što uz najavljeno postavljanje kamera u autobusima i brojače putnika, način su te Holdingove podružnice da osigura sigurnije i kvalitetnije putovanje, ali i s budućeg poslovanja izbriše etiketu gubitaša.

– Kako do kontrolora istoga trenutka dolazi informacija o produljenju valjanosti karte tako izbjegavamo neugodnosti koje su se znale događati, a na isti način smanjujemo zloporabu tuđih kartica – izgubljenih ili ukradenih.

Namjera nam je olakšati posao kontrolorima, ali i osigurati komfor putnicima koji uredno plaćaju karte – poručio je Tomislav Jurić, glasnogovornik ZET-a.

Kako su istaknuli u ZET-u, bude li potrebe i uputa s terena tijekom testnoga razdoblja, u sustav će se unositi promjene.

Na liniji s hitnim službama

– Tijekom probnog rada uočit ćemo eventualne nedostatke novog i suvremenijeg sustava te vrlo brzo osigurati kvalitetnije uvjete – objasnili su.

Jedna od novosti najavljenih uređaja je i čitač barkoda kojim su opremljene novodizajnirane papirnate karte, odnedavno puštene u prodaju.

– Zahvaljujući modernijem sustavu, pojedinačne papirnate karte neće se više moći koristiti više puta. Sustav će ih zapamtiti i kontrolu neće moći proći nekoliko puta – rekao je Jurić.

Osim spomenutih prednosti, novi uređaji za kontrolu karata omogućit će kontrolorima izravnu međusobnu komunikaciju, a preko uređaja, bude li problema u autobusima i tramvajima, moći će i kontaktirati sa svim hitnim službama.

– Takvim načinom povećavamo sigurnost u svim našim vozilima – zaključio je glasnogovornik ZET-a Tomislav Jurić.

Komentara 91

TH
than
10:36 06.02.2015.

Komfor putnicima ? Ne's ti komfora i sigurnosti kada gledam hocu li uopce stati u autobus u spici. To se naziva valjda 'sardina komfor', a onda vozac opali po gasu, pa po kocnici, pa opet gas, pa opet kocnica, samo sto morsku bolest ne dobijes.

TR
Trnjanec
11:04 06.02.2015.

ZET ima 10 zaposlenih po 1 vozilu. Zapadnoeuropski prosjek je 3 zaposlena. ZET ima nešto više od 400 vozila. ZET može otpustiti 3000 ljudi. To je ušteda od preko 400 milijuna kuna godišnje. ZET od ukupne prodaje karata ima prihod ispod 400 milijuna kuna. Sve zajedno: ZET može otpustiti neradničke uhljebe, javni prijevoz može postati besplatan, i još povrh toga završiti svaku godinu u ogromnom plusu.

Avatar nijeminišta
nijeminišta
11:01 06.02.2015.

zaista besmislen članak - prema ovom novinaru, zet je gubitaš (sa stotinama milijuna kn) isključivo zbog švercanja??? kao da s šverca 90% putnika...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije