Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pobjeda na sudu

Stanari Vrbana zbog zagađene vode dobivaju 48 milijuna kuna

20.09.2007., Zagreb - Gradonacelnik Milan Bandic pije vodu iz hidranta u naselju Vrbani III kako bi pokazao da je voda na koju se zale stanari dobra za pice.  Photo: Robert Anic/PIXSELL
02.07.2015.
u 11:00

Županijski sud potvrdio je presudu Općinskog u korist stanara, na što su oni upozoravali još od useljenja 2006. godine, te je ona time postala pravomoćna

Oštećuje bubrege i jetru, a može uzrokovati i rak. Zaključak je to analiza vode iz Palinovečke ulice na Vrbanima iz 2006. godine. Čak osam godina bilo je potrebno da se utvrde odgovorni, a Županijski je sud jučer potvrdio odluku Općinskog, koja kaže da se stanarima Palinovečke, na brojevima od 19i do 19l, njih ukupno 97, mora isplatiti minimalna odšteta od 48 milijuna kuna.

Dodatna ispitivanja

– Potvrdom Županijskog suda odluka je postala pravomoćna. Velika je to pobjeda jer smo presudu čekali godinama. Neki od stanara u međuvremenu su sami zamijenili cijevi kako bi mogli piti vodu. Međutim, one će se sve kompletno iznova morati izmijeniti, što će stanari napraviti nakon što im se isplati odšteta – objasnila je Ljiljana Maravić-Pirš, odvjetnica stanara. Kako je rekla, odštetu od minimalno 48 milijuna kuna zajednički moraju isplatiti izvođači radova i nadzornici, Zagrebgradnja, Geoprojekt i Capital Ing, ali kada će točno stanari dobiti novac, još se ne zna.

– Sad će točno utvrđivati koliko koja tvrtka mora isplatiti, ali ne prije nego što se obave dodatna vještačenja – kazala je odvjetnica, dok je predstavnik stanara Palinovečke Viliem Thur rekao da novac od odštete na račune stanovnika Vrbana III. neće sjesti još neko vrijeme. Kako kaže Thur, mora se utvrditi u kojoj je količini u kojem stanu zagađena voda, a i koliko dugo stanari žive bez pitke vode.

– Iz Zavoda za javno zdravstvo dobili smo naputak da se vodom iz slavina ne smije koristiti za tuširanje i za piće. Neki od susjeda zamijenili su cijevi, neki su ugradili filtre, a dio se snalazi uz pomoć prijatelja i poznanika – objasnio je Viliem Thur kako se dolazilo do vode u posljednjih osam godina. Presudom je, kaže, zadovoljan, međutim stanari, govori, neće nikad znati kakve je posljedice na njih ostavila voda u kojoj je u jednom trenutku pronađena koncentracija mineralnih ulja i 600 puta veća od dopuštene.

Vode još jedan spor

– Prosječan čovjek potroši 500 litara vode dnevno. Kako je bilo gotovo nemoguće da to kupujemo i dopremamo do stanova, neki od stanara normalno su u ovoj vodi prali odjeću i tuširali se. Sve to utječe na zdravlje, makar i neposredno te može biti okidač za različite bolesti – objasnio je predstavnik stanara kojeg, kao i njegove susjede, očekuje kraj još jednog sudskog spora. Branko Vojnović uime investitora Geoprojekta 2008. godine tužio ih je za rušenje poslovnog ugleda, a upravo je njegova tvrtka jedna od onih koje su sad proglašene krivima jer su prodale stanove sa zagađenom vodom. Podsjetimo, u vodi su mineralna ulja pronađena jer se bitumenska smjesa, koja se inače koristi za hidroizolaciju cijevi, nije do kraja stvrdnula.

– Da voda ne valja, stanari su znali odmah jer je bila žućkasta te vrlo neugodna mirisa. Njihove su sumnje potvrdili hrvatski znanstvenici, ali i oni sa slovenskog zavoda za javno zdravstvo te bečki institut – rekla je odvjetnica Ljiljana Maravić-Pirš. Do komentara tvrtki koje su izgubile spor jučer nismo uspjeli doći.

Komentara 16

Avatar hrvoje horvat
hrvoje horvat
14:56 02.07.2015.

A onaj cirkusant je glumio da pije vodu kako bi spasio kumove.

VL
vlatx
11:43 02.07.2015.

Sudstvo nam je definitivno u "banani". Vlasnici ovih firmi su imali dovoljno vremena izvući sve novce dok se dočeka presuda. Katastrofa!!!

HE
hermet
18:32 02.07.2015.

"Prosječan čovjek potroši 500 litara vode dnevno..." Samo jedna od mnogih gluposti izrečenih od onih koje se malo više čuje, a vezano za zagađenu vodu u Vrbanima. Kad treba zaštititi malog čovjeka i njegova prava, onda moćnici suđenje i vještačenja otegnu u nedogled, da ljudi sami odustanu jer nemaju tolika sredstva za povlačenje po sudovima. I ovaj slučaj je tome dokaz, ali će valjda uspjeti. Kako sam nedavno napisao vezano za ovu temu, Bandić je vodu pio ISPRED zgrade, znači ne iz nekih od stanova čiji su vlasnici prijavili zagađenje, kad je htio "dokazati" da je voda ispravna za korištenje. Bilo bi dobro da sad svu tu zagađenju vodu popije, kao što je rekao da će pojesti sav snijeg u Zagrebu. Rođeni političar - pun kufer obećanja...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije