Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pročelnik za financije

Slavko Kojić: Upitne su sve odluke Sandre Švaljek, ali nije ona kriva

29.10.2014., Zagreb - Sandra Svaljek prvi put kao zamjenica gradonacelnika, predstavlja akte gradonacelnika, uoci sjednice Gradske skupstine. Slavko Kojic.  Photo: Daniel Kasap/PIXSELL
17.04.2015.
u 10:30

Bivša zamjenica nema komentara, a pravni stručnjak Ivan Koprić kaže da je imala izborni legitimitet

Pročelnik za financije i predstavnik u Skupštini Zagrebačkog holdinga Slavko Kojić doveo je jučer, u razgovoru na radio Sljemenu, u pitanje valjanost dokumenata koje je potpisala bivša zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek.

Trebali su biti izbori

Njegov je stav, koji argumentira Zakonom o lokalnoj i područnoj samoupravi, da nisu bili ispunjeni zakonski uvjeti po kojima bi S. Švaljek bila obnašateljica dužnosti gradonačelnika. Taj Zakon kaže da, "ako je prestanak mandata gradonačelnika nastupio prije isteka dvije godine mandata, u toj jedinici lokalne samouprave raspisat će se prijevremeni izbori, a do provedbe izbora dužnost gradonačelnika, obnašat će njegov zamjenik".

– Stvar je u tome da Bandiću nije prestao mandat, a samim time nema preduvjeta da dužnost gradonačelnika obnaša zamjenik. No ona nije tome kriva, dobila je papir da je obnašateljica dužnosti. No ako je ona doista bila obnašateljica, onda su se nakon njezine ostavke trebali provesti izbori jer tako piše u Zakonu – mišljenja je Kojić, koji ističe da Zakon nije predvidio jasno rješenje za situaciju u kojoj se našao gradonačelnik Milan Bandić.

Ugovori nove uprave

– Ne želim niti mogu to komentirati – poručila je Sandra Švaljek. Sve odluke koje je donosila i način na koji je upravljala Gradom u pet mjeseci donosila je, potvrdila je, na temelju punomoći koju joj je potpisao gradonačelnik. Profesor na Pravnom fakultetu Ivan Koprić slaže se s Kojićem da je Ministarstvo uprave "malo preširoko tumačilo zakon", no štetnih posljedica nema.

– To je pitanje je li Ministarstvo pogriješilo u nazivu jer za obnašateljicu dužnosti nije bilo ni potrebe ni zakonske pretpostavke. No sasvim je svejedno kako su je nazvali jer ona ima izborni legitimitet, a i Bandić joj je iz pritvora poslao punomoć. Zamjenici mogu zamijeniti gradonačelnika bez upletanja ostalih institucija – tumači Koprić.

U pitanje su se počeli dovoditi i ugovori nove uprave Holdinga jer ih je Nadzorni odbor (NO) potpisao bez suglasnosti Skupštine (S. Švaljek i S. Kojić). U izjavi o osnivanju Holdinga stoji da Skupština određuje naknadu članovima Uprave. Suglasnost na to su S. Švaljek i S.Kojić morali dati jednoglasno, no Kojić se grčevito borio protiv ugovora kojima je propisana otpremnina od polovice bruto plaće za svaki neodrađeni mjesec, odnosno 600.000 kuna dobiju li članovi uprave otkaz na početku mandata.

Zbog toga se Kojić posvađao s članom NO-a Vladimirom Ferdeljijem, koji je inzistirao na takvom ugovoru. Iz Ureda za gospodarstvo poručuju da su ugovori članova uprave pravno valjani, no da je izostanak suglasnosti Skupštine stvar nepovjerenja između Skupštine i NO-a.

Komentara 26

ST
stern
13:00 17.04.2015.

ja ako se ne pojavim na radnom mjestu 3 dana dobijam momentalni otkaz.... a netko se ne pojavi 2 mjeseca na radnom mjestu pa ništa... molim objašnjenje???

DU
Deleted user
12:01 17.04.2015.

Kad su M.Bandića priveli prvi se u medijima pojavljivao uz S.Švaljek i davao joj potporu...dobor da iz guzice nije virio.....a sad kad M.Bandić ponovo jaše sad je okrenuo ploču.....ali to govori više o njemu nego o S.Švaljek...

R0
R00kie
10:42 17.04.2015.

hahaha bjeze od transparentnosti kao vrag od tamjana...sad traze nacin da poniste sve sto je napravila, hahaha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije