Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
običaj u Brdovcu

Kobasicama se trsje časti, a vinčekom Vinko slavi

trsek Vincekovo
Foto: Rajko Polić
1/4
23.01.2015.
u 18:08

Brdovečki vinogradi doživjeli su najveće promjene od svih bregi u Zagrebačkoj županiji

Zaprešićko-brdovečki bregi sve do slovenske granice možda su u Zagrebačkoj županiji glede vinogradarstva i vinarstva doživjeli najznačajnije preobrazbe.

Prvo su u mikroekološkim vinarskim uvjetima rasli velikaški dvorci i posjedi, nakon filoksere raširili se direktori, a u suvremeno doba pod vodstvom vinske udruge Trsek i njenih 130 članova te znanosti i stručnjaka na tudume se krenulo sjekirama. Na sunčane padine uz koje su po hrpicu stajskog gnoja (kako piše drinski kroničar Alojz Šoštarić) vukle kravice na zaprežnim kolima počele su se širiti table suvremenih vinograda i biranih sorti.

Foto: Rajko Polić

Zaprešić je dobio svoje vinogorje u zagorskoj podregiji, a savko-sutlanska dolina postala atraktivna i metropoli bliska turistička destinacija "po mjeri čovjeka“.

Tako je i Vincekovo postala spontana i masovna narodna fešta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije