Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Glasajte!

Kandidati za Volonterski oskar: Dok god ima ljudi koji trebaju pomoć, tu smo

02.02.2016., Zagreb - Volonterka Hrabrog telefona Dora Vukusic nominirana za Volonterski Oskar.  Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
1/3
03.02.2016.
u 09:00

Anka Juričić, Tomislav Čleković i Dora Vukušić u finalu su Volonterskog oskara za 2015.

Razlikuju se po dobi, obrazovanju, struci, ali im je zajednička ljubav prema ljudima i potreba da pomažu.

Anka Juričić, Tomislav Čleković i Dora Vukušić u finalu su Volonterskog oskara za 2015., odabrani su među 21 prijavljenim kandidatom, a netko od njih nagradu će primiti 19. veljače nakon glasovanja građana.

Daje mi energiju

Anka Juričić ima 77 godina, a volontiranjem se bavi više od 35. Pomagala je u Dječjem domu u Nazorovoj i u Nacionalnom parku Velebit, bila je GONG-ova promatračica na izborima, a danas se “skrasila” u Domu za starije i nemoćne Trešnjevka, gdje je lani ostvarila čak 760 sati rada.

– Oduvijek me motivirala želja da pomognem, to je nešto što vas jednostavno ponese – kaže. U domu nastoji animirati korisnike da se uključe u volonterski rad kako bi svi zajedno pomogli siromašnima, starijima, odbačenima, a posebno zadovoljstvo joj je bilo urediti knjižnicu i okoliš.

– Volontiranje mi daje energiju i za druge stvari pa bih preporučila svima treće životne dobi da se uključe u akcije, to će ih pomladiti – ističe A. Juričić. Kaže i kako je danas mnogo više mladih uključeno u dobrotvorni rad, a među njima je i Dora Vukušić, 24-godišnja studentica Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta. Uključena je u rad niza volonterskih udruga, a na Hrabrom telefonu već više od tri godine sluša probleme najmlađih.

– Imaš mogućnost čuti dijete kada mu je teško i pravom riječju bar malo ublažiti te tegobe ili ga podržati u izazovima. Rasteš zajedno s djecom, dijeliš svaki njihov osmijeh ili tugu, a ona to uvijek nagrade – ističe Dora.

Izvor nade za roditelje

Iako je kao osoba s intelektualnim poteškoćama lišen poslovne sposobnosti, 45-godišnji Tomislav Čleković nije dozvolio da ga to spriječi u doprinosu zajednici. S volonterskim je radom počeo prije malo više od godine kao korisnik Udruge za promicanje inkluzije, čija je filozofija da svi imaju pravo biti ravnopravni i aktivni članovi društva. Radi u Udruzi Krila – terapijsko jahanje, gdje ga veoma hvale.

– Nikada nije zakasnio na posao, a i veliki je izvor nade za roditelje djece s teškoćama u razvoju da će i njihovi mališani jednoga dana biti prihvaćeni, sretni i korisni članovi zajednice – ističe koordinatorica udruge Lidija Samac.

Biografije i preporuke potvrđuju da su svi troje sjajni kandidati za Volonterski oskar, ali bez obzira na to tko ga na kraju osvoji, nitko ne planira posustati. Pa na pitanje do kada?, Anka Juričić spremno odgovara: “Dok god bude potrebitih, mogu, hoću i želim nesebično pomoći!”

Glasati se pak može na web-stranici www.oskar.vcz.hr.

Bila među prvim volonterima 1987. na Univerzijadi Danas se Anka Juričić “skrasila” u Domu za starije i nemoćne Trešnjevka. Obilazi korisnike, pomaže im, popravlja odjeću, donosi namirnice i lijekove, vježba s njima...

Terapijsko jahanje Kada je počeo raditi u udruzi, Tomislav Čleković prvi se put susreo s konjima, čizmama, tačkama, vilama... Sada mu ide odlično

S djecom dijelim i tugu i smijeh Dora Vukušić 24-godišnja je studentica Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije