Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Zagreb za mene"

Kako urediti Zagreb – novi trg na Ljubljanici, izletište u Brezovici...

12.06.2010., Trg svetog Marka 2, Zagreb - Dvije turistkinje iz Spanjolske slikaju se ispred crkve Sv. Marka.  Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/6
29.06.2015.
u 10:30

Građani su u suradnji s arhitektima odredili kvartovske lokacije koje bi se urbanističkim intervencijama osvježile i postale pristupačnije

Kvalitetnije pješačko povezivanje gradskih sadržaja u središnjem prostoru naselja Šestine do izletišta Šestinski Lagvić, uređenje šetališta uz sljemenske potoke, revitalizacija skrivenih dvorišta koja okružuju Britanski trg, pješačko povezivanje Medvednice i Črnomerca s Jarunom i Savom duž potoka Črnomerec, uređenje trga oko tramvajskog okretišta na Ljubljanici...

Samo su to neki od 33 prijedloga koji će se danas službeno predstaviti javnosti u sklopu projekta "Zagreb za mene". Među predloženim lokacijama one su koje će se na kraju procesa urediti manjim ili većim urbanističkim intervencijama. No novca ima samo za njih 17, a za svaku na raspolaganju Društvu arhitekata Zagreba i Arhitektonskom fakultetu stoji do 20 milijuna kuna.

Kroz godinu dana

Grad Zagreb putem javne nabave raspisao je natječaj još krajem listopada, a glavni grad trebao bi postati veliko gradilište za godinu dana. Lokacije su odabrane preklapanjem podataka dobivenih putem urbanističke studije koju je napravila Katedra za urbanizam Arhitektonskog fakulteta te propitivanjem mišljenja građana, udruga stručne javnosti i mjesne samouprave, koju je provodila Akupunktura grada na nekoliko lokacija diljem grada. Točnih 17 lokacija znat će se nakon javne rasprave koja se otvara današnjim predstavljanjem.

– Grad Zagreb i njegovi građani realizacijom projekta dobit će suvremene urbane prostore koje prepoznajemo i volimo u svim europskim i svjetskim metropolama. Prvi je to korak Grada Zagreba u pravom smjeru i to me raduje kao građanina i arhitekta – kazao je svojedobno predsjednik Društva arhitekata Zagreba Teo Budanko. Nakon završetka javne rasprave slijedi stručan program projekta, pa će se za sve pojedine lokacije izraditi natječajni programi i podloge.

Bolja kvaliteta života

Lokacije su u Društvu arhitekata Zagreba razvrstali u pet prostorno i tematski određenih grupa, u kojima se nalazi od pet do deset lokacija. U središnjem dijelu ističu se teme ulica, trga i blokova, dok se u sjevernom dijelu grada intervencije vežu uz ulaze na Medvednicu i zeleni okvir grada. U južnom dijelu, pak, predložene su izmjene na području uz Savu, gradskim osima, zelenoj potkovi Novog Zagreba i gradskim rubovima. Tako su, primjerice, stanovnici Brezovice predložili uređenje novog javnog prostora oko danas zapuštenog dvorca Brezovica.

U istočnom dijelu Zagreba prostor uz željezničku prugu u budućnosti bi mogao postati okružen biciklističkim stazama i parkovnim površinama, a u zapadnom dijelu grada u fokusu je spajanje s Medvednicom... Rezultat je to rada projektnog tima, u kojem je 21 čovjek, a cilj je, kažu iz D-A-Z-a, poboljšanje cjelokupne slike grada te unapređenje kvalitete urbanog života građana.

Komentara 3

DU
dubrava1985
12:12 29.06.2015.

Čitam treba ovo treba ono, mazanje očiju.. Veliki "novinari" provjerite ovo : livada u Dubravi, kod Mato Lovrak škole, gdje se roditelji igraju sa djecom, gdje djeca igraju nogomet... Kad je livada pokošena... Tjednima već nije pokošena. To je bitno građanima, to je bitno meni, da se sa djetetom mogu igrati na livadi 50 m od zgrade u kojoj živim. Nisu mi bitne velebne fontane. Ajmo uhljebi iz Holdinga, ajmo uhljebi iz Zrinjevca, pošaljite nekog da pokosi tu travu.. Probajte nazvati Holding ili Zrinjevac, nitko se ne javlja, telefon stalno zauzet.. Sam bi je pokosio ali bi vjerojatno dobio neku kaznu da se proračun napuni.. Proračun za uhljebe. Radite nešto a ne samo gledati kako spojiti praznike bando uhljebnička.

Avatar zgdomorodac
zgdomorodac
12:34 29.06.2015.

treba nastavit kao dosad gradu fali jos bar 50 fontana i wc-a onih automatskih i da to izvedu provjereni izvođaci ko i dosad a umjesto zicare koje nema postaviti fontanu na dolju i drugu kod tornja na sljemenu da se imamo gdje osvjezit

LU
Lujo123
22:22 29.06.2015.

Sve je to šminka koja bi dobro došla kad bi bil riješen najvažniji problem Zagreba, a to je bolja povezanost istok-zapad. Svojevremeno su svi talambasali o tzv "sjevernoj tangenti" i odjednom ju više nitko ne spominje, a to je jedinii pravi projekt koji nije šminka, već nasušna potreba ovog grada! Hajdmo malo o tom !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije