Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Info centar za udomiteljstvo

Kako udomiti i dati sreću mališanu

Info centar
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/3
06.10.2015.
u 12:35

Na jednom mjestu se mogu dobiti informacije o načinu udomljavanja, razlici spram posvajanja...a cilj je da se javnost senzibilizira

Osim četvero vlastite djece Mladenka Ravenski (55) se sa suprugom u posljednjih 15 godina brinula o njih još 13 kroz sustav udomiteljstva.

– Kada sam 2000. čula za tužnu sudbinu jedne djevojčice, odlučila sam joj ponuditi dom. A kada jednom postanete udomitelj, teško prestanete jer je sreća koju osjetite kada nekome pomognete zarazna – objasnila je Ravenski, ujedno i predsjednica Foruma za kvalitetno udomiteljstvo djece koja danas otvara vrata novih prostorija u Ulici Antuna Bauera 28.

Radi se o forumu koji okuplja 12 udruga udomitelja, a cilj Info centra je stvoriti jedinstveno mjesto za informiranje te senzibilizaciju javnosti.

– O udomiteljstvu se nedovoljno priča pa mnogi ni ne znaju razliku između posvajanja i udomiteljstva koje je oblik privremene skrbi. – kaže socijalna radnica Katarina Maček, stručna suradnica Foruma te napominje kako ljude najčešće zanima kako postati udomitelj.

Za to treba zadovoljiti mnoge uvjete poput adekvatnog prostora za život, redovitih primanja, zdravlja... Za svako dijete udomitelj dobiva 1800, odnosno 2000 kuna mjesečno, ovisno o dobi djeteta, no radi se o sredstvima koja se ulažu u razvoj djeteta.

– Nema razlike između vašeg vlastitog djeteta te djeteta koje ste udomili – objašnjavaju Helena i Ivan Brašić koji uz četvero vlastite djece odgajaju i dvije udomljene djevojke, sestre koje su im došle prije devet godina.

– Djeca su najmanji problem, uz malo truda s njima se jako brzo ostvari dobra komunikacija. Naša biološka djeca prema njima se odnose kao prema sestrama, a i okolina ih je prihvatila – kažu supružnici koji su kao najveće probleme istaknuli nedostatak stručnjaka na raspolaganju udomiteljskoj obitelji, te brojne propise koje je potrebno zadovoljiti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije