Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
htjela si oduzeti život

Kako su trojica mladih policajca spasila djevojku iz Save i nastavila raditi do jutra

policajci spasioci
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
1/4
28.08.2015.
u 14:13

Unatoč jakim strujama, ušli u rijeku kod željezničkog mosta i spriječili nesretnicu da si oduzme život

Zahvaljujući prisebnosti, pravovremenoj reakciji, ali i herojstvu trojice mladih policajaca iz VI. policijske postaje u Novom Zagrebu u ponedjeljak je u slučaju djevojke koja si je te večeri odlučila oduzeti život skokom u Savu izbjegnut najcrnji scenarij.

Iz ralja rijeke zajedničkim snagama uspjeli su je spasiti Ilija Baković (24), njegov imenjak Milić (28) i Vedran Savić (25). Oko 19 sati primili su dojavu da se mlađa ženska osoba kod željezničkog mosta želi baciti u Savu. Ubrzo su stigli na nasip kod mosta.

– Čim nas je vidjela, spustila se niz nasip i počela trčati prema Savi, a mi smo pojurili za njom. Cijelo je vrijeme histerično vikala '‘maknite se ili ću skočiti'’, a kada je nakon stotinjak metara trke shvatila da ćemo je uloviti, spustila se niz kamenje i stala jedva metar od vode – prepričava Ilija Milić.

Bacala kamenje

– Stanite ili skačem – zaderala se kada su se s povišenog dijela počeli spuštati prema mjestu gdje je stajala. Nisu željeli riskirati pa su se zaustavili, istodobno skidajući opasače kako bi se bacili u vodu za njom bude li potrebe.

– Najgore je bilo jer je na tom dijelu dosta visoka trava i grmlje pa je nismo mogli ni vidjeti iako smo bili na nekoliko metara od nje. Oči su nam bile kolege koji su s druge strane rijeke imali bolji pregled pa su nam konstantno dojavljivali što se događa – objašnjava Savić.

Takav status quo potrajao je idućih petnaestak minuta, za vrijeme kojih je rastresena djevojka nekoliko puta bacila kamenje u vodu, na što su oni svaki put instinktivno krenuli prema njoj misleći da je pala u rijeku, ali su im kolege s druge strane gotovo istodobno dojavljivali da je riječ o lažnoj uzbuni. Ipak, uskoro se dogodilo ono što su pod svaku cijenu željeli izbjeći.

– Javili su nam da je u vodi, nakon čega sam, ne razmišljajući ni sekunde, skočio za njom u rijeku. Struja ju je nosila prema sredini rijeke, gdje sam je nakon otprilike minutu uspio uhvatiti. Cijelo se vrijeme otimala i vrištala '‘dalje od mene, pusti me’' i slično, ali čvrsto sam je zgrabio i počeo vući prema obali – prepričava Baković.

Dok se borio protiv jake struje i djevojke koja se svim silama pokušavala oteti, do njega je doplivao Milić. Nakon kratkotrajne, ali iscrpljujuće borbe uspjeli su je dovući do obale, gdje ih je u vodi do pasa čekao Savić. Kada su je napokon izvukli na suho, i dalje se pokušavala oteti i baciti natrag u rijeku. Ubrzo je stigla Hitna pomoć, djevojci su dali sedative i zatim je zbrinuli.

Primjer drugima

Mokri do kože, trojica heroja koja su upravo spasila život otišla su se presvući u postaju, nakon čega su, kao da se ništa nije dogodilo, nastavila raditi do kraja smjene.
– Njihova iznimna hrabrost i odlučnost može poslužiti za primjer i svim drugim policijskim službenicima – pohvalio je mlade heroje njihov šef i načelnik VI. policijske postaje Roko Baotić, dok ih je načelnik zagrebačke policije Goran Burušić predložio za godišnju nagradu MUP-a.

Komentara 8

Avatar nikola.petkovic
nikola.petkovic
15:21 28.08.2015.

Bravo

ZA
zarjevazno11
15:34 28.08.2015.

Bravo, dečki!

K0
KONJINA4.0
16:15 28.08.2015.

mladi panduri, svaka čast, nije lako izvuć nekog tko se opire... Bravo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije