navigacija ZG Vijesti 127
Popis uništene zagrebačke baštine

Kako su propale Corso i Gradska kavana, uništen Rokov perivoj...

Zamjenica pročelnika Zavoda za zaštitu spomenika kaže kako do devastacije dolazi na dva načina

Nekadašnja Gradska kavana - Uređenje unutrašnjosti ne odgovara izvornom izgledu kavane iz tridesetih godina prošlog stoljeća

Foto:

U središte pozornosti Zrinka Paladino došla je otkrivši nepravilnosti u dobivanju dozvole za terasu Tomislava Horvatinčića na zagrebačkom Cvjetnom trgu. Progovorila je javno o nizu sličnih slučajeva u listopadu 2016. godine iako je, kako sama kaže, kontinuirano ukazivala na devastaciju kulturnih dobara još godinama ranije putem članaka u raznim medijima. Negdje u to vrijeme počela je i popisivati kobne pogreške u gradskom prostoru te upozoravati na stanje baštine koja neće moći biti predana budućim naraštajima.

Knjiga kao svijetla točka

Četrdesetak problematičnih točaka obrazložila je na više od 400 stranica te ih objedinila u knjizi “ZAGREB – Antivodič”, koja će na policama knjižara biti već od idućeg tjedna.

– Knjiga je rezultat mog rada kao zamjenice pročelnika Gradskog zavoda za zaštitu spomenika. Moj je posao, između ostalog, bio i na upotpunjavanju registra baze kulturnih dobara. Željela sam ukazati na stvarno stanje koje je poražavajuće za prikazivanje – kaže Zrinka Paladino dodajući da knjiga svijetli u mraku. Simbolički time označava sadržaj knjige, čije su korice ružičaste i nježne, a unutrašnjost u dijelovima nikako nije tako lijepa. U knjizi su tako istaknuti radovi nekad poznatih, a danas kultnih arhitektonskih imena poput Viktora Kovačića, Drage Iblera, Huga Ehrlicha i drugih, čije su zgrade danas potpuno devastirane.

– Postoje dvije vrste devastacije. Ona do koje dolazi zapuštanjem i neodržavanjem te ona koja se događa agresivnom dogradnjom koja baštinu dovodi do neprepoznatljivosti. Ako su i bile ilegalne, takve su intervencije u posljednjem procesu legalizacije objekata i ozakonjene – kaže Z. Paladino dodajući da su za devastaciju baštine najčešće zaslužni vlasnici objekata koji često nisu u financijskoj mogućnosti vrijednu arhitekturu održavati ni obnavljati. Takva se devastacija, kaže Paladino, može spriječiti upotpunjavanjem Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, ali i uvođenjem ozbiljnih kazni za neodržavanje.

– U Parizu, primjerice, vode brigu o tome da se uredi i pedeset metara okoliša kulturne baštine. Da se takvo pravilo primjenjuje u Zagrebu, nikad ne bi prošla novogradnja koja je nastala između starih vila Radan i Hühn na uglu Tuškanca i Jabukovca – kaže Z. Paladino.

Baranyaijeva vila izuzetak

Jedan od pozitivnih primjera obnove je vila arhitekta Aladara Baranyaija, koji je sa Slavkom Benedikom napravio koloniju vila oko 1910. na Tuškancu, a najreprezentativnije primjerke dva su arhitekta ostvarila za sebe. – Baranyaijeva vila desetljećima je bila grozno zapuštena, a sada se, pri dovršetku radova, čini jednim od boljih primjera obnove. Ipak sam je ostavila u knjizi – zaključuje Z. Paladino.

>> Pogledajte kako je raskošno preuređena Gradska kavana

>> Corso, Medulić, Kavkaz... koja je kavana sljedeća?

Neki od najgorih primjera devastacije kulturne baštine

1. Kompleks Vitićeva nebodera Sporan je jedini prizemni prozor bočno na zgradi u Vojnovićevoj ulici, koji nije dobro izveden.

2. Kavana Corso u Gundulićevoj Na uglu Ilice i Gundulićeve devastirana je gotovo do nemogućnosti revitalizacije

3. Nekadašnja Gradska kavana Uređenje unutrašnjosti ne odgovara izvornom izgledu kavane iz tridesetih godina prošlog stoljeća

4. Rokov perivoj Mnoge kuće u toj zoni u jako su lošem stanju, gotovo u ruševnom

5. Uređenje interijera zgrade Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje u Mihanovićevoj loše je odrađeno     

Ocijeni:

1 2 3 4 5

4 (34 ocjena)
Ispravi pogreške

Komentari

61
Registracija
 • njofra_

  21.04.2017 u 09:30h

  Ako nemaju kruha, nek' jedu kolače! Rokov perivoj i propada zbog takvih pametnjakoviča, Njih ne zanima otkud novac za uređenje kulturne baštine. Koliko toga je propalo jer su se postavljali standardi koje mi jednostavno ne možemo platiti, pogotovo kad se radi o privatnom vlasništvu.
  51 86% 8
 • sanja05 sanja05

  21.04.2017 u 11:07h

  Ja ne branim nikog niti sam na ničijoj strani. Ali po meni jako puno Vas dira u nešto što nije ni spomenuto. Sad ste se Vi taknuli Kvatrića. Dotična gospođa Paladino piše "ANTIVODIČ" ZAGREBA, pa jel to normalno? Da kako neki od Vas kažu rođena zagrepčanka ide napisat "knjigu" u kojoj pljuje po svom gradu. Budimo iskreni i realni ajde razumijem centar i kulturna baština, spomenici, zgrade iz prošlog stoljeća... ali nerazumijem zašto onda takve zgrade stoje išarane grafitima koji su napravljeni prije 5 godina. Zašto sve novo nazivate ruglom, a za baštinu se brine tako što se ostavljaju stari prozori i fasade koje se urušavaju i koje su išarane grafitima na svakom čošku.
  50 86% 8
 • komit komit

  21.04.2017 u 10:45h

  Zar nije u Mihanovićevoj Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje?
  43 91% 4
 • Vito Vito

  22.04.2017 u 08:35h

  sanja0521.04.2017 u 11:07hJa ne branim nikog niti sam na ničijoj strani. ____________ Točno, ne branite nikoga, branite kriminalce ---- niste na ničijioj strani, jer ste na strani kriminalaca
  1 100% 0
 • Vito Vito

  22.04.2017 u 08:33h

  Latz 21.04.2017 u 15:30h _________ Ova sanja05 21.04.2017 u 11:07h očito podržava kriminalce ___________ Očito nije bila u "središtu" Zagreba pa nije vidjela ruglo od zgrade u ulici Ante Kovačića gdje je nova građevina istaknula crno staklo u kvadratnom obliku i to u prostoru zgrada izgrađenih potkraj 19. i početkom 20. stoljeća. ________ toj spodobi ne smeta "šaka u oko", ali joj smeta što se to razotkriva i pokazuje kako kriminalci uništavaju kulturnu i arhitektonsku baštinu glavnog grada, a time i drugih gradova po Hrvatskoj.
  1 100% 0
 • Vito Vito

  22.04.2017 u 08:21h

  Coriolan 22.04.2017 u 08:16h Gdje počinje devastacija gradskih prostora? _________________________________ U počettku izborne kampanje milana bandića, a to je365 dana u godini od kad je prvi puta izabran za zaposlenika gradske uprave davne 1983.g.
  2 100% 0
Pregledaj sve komentare
Pogledajte još
Savica
TRNJANSKA SAVICA

Bandić: Uvijek će netko biti protiv, ja već vidim kako će park izgledati, bit će to 'mići' Bundek