Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otvorila obrt za čišćenje

Kako sam u 53. godini s popisa nezaposlenih postala poduzetnica

24.04.2017., Zagreb -  Branka Maric otvorila servis za ciscenje i dobila gradski poticaj u sklopu programa samozaposljavanja Radi cisto-budi zaposlen. DKS_56154850 Photo: Marko Prpic/PIXSELL
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
25.04.2017.
u 09:37

Branka Marinić iskoristila je potpore grada Zagreba za samozapošljavanje. Trenutno je na snazi projekt "Radi čisto-budi zaposlen" kojim se čistačice koje sada rade na "crno" žele potaknuti da legaliziraju svoj posao

Kada je s pune 52 godine ostala bez posla i godinu dana bila na burzi, Branka Marinić odlučila je uzeti sudbinu u svoje ruke. Počela je poznanicima čistiti stanove i kuće, a krajem godine otvorila je i svoj obrt.

Biciklom na posao

– Pomislila sam: zašto ne bih čišćenje pretvorila u mali poslić? Sastavila sam poduzetnički plan i dobila 19.200 kuna potpore grada za samozapošljavanje – prisjeća se odlučna Branka Marinić. Ona svakoga dana u košaru svog bicikla stavi opremu za čišćenje i kreće put Prečkog, Španskog i Malešnice, gdje se brine o čistoći prostora. Osim što je kupila profesionalnu opremu za posao, Grad joj je platio i pet mjeseci doprinosa za zdravstveno i mirovinsko osiguranje.

– To mi je dalo vjetar u leđa. Preporodila sam se otkad si sama organiziram posao. Čišćenje mi je kao apaurin, dođem, radim, pustim mozak na “pašu”, pjevušim si i nitko mi ne smeta, a ipak zaradim neki novac – iskreno će simpatična Zagrepčanka. Priliku poput Brankine sada mogu dobiti i druge nezaposlene žene i muškarci. Grad Zagreb kroz program “Radi čisto – budi zaposlen” dodjeljuje nepovratna sredstva za osnivanje obrta za čišćenje zgrada i objekata te uređenje i održavanje krajolika.

Na raspolaganju 2,5 mil. kuna

Na raspolaganju im je do 20.000 kuna za registraciju obrta, jednogodišnje doprinose, knjigovodstvene usluge i fiskalne blagajne.

– Do sada je osam osoba iskazalo interes za potpore. Na ovaj način željelo se pomoći ženama pred mirovinu koje su dobile otkaz i nisu više imale gdje pronaći zaposlenje. I sve one koje možda sad negdje rade na “crno” na ovaj će način moći legalizirati svoje poslovanje – kazala je pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo Mirka Jozić. U proračunu je za taj projekt predviđeno 2,5 milijuna kuna. Građani se za dobivanje potpora mogu prijaviti dok se sva sredstva ne iskoriste, a najkasnije do 15. studenog ove godine. Sve informacije o prijavama dostupne su na mrežnim stranicama zagrebačkog Plavog ureda.

– Plavi ured dosad je kroz slične projekte na tržište ispratio 232 poduzetnika i dodijelio 5,7 milijuna kuna potpora. Od toga, čak 96 posto korisnika naših mjera iz 2015. godine još je uvijek aktivno i djeluje na tržištu – istaknula je pročelnica Jozić.

Komentara 2

Avatar ivo587
ivo587
10:42 25.04.2017.

Uspjeli smo, zemlja čistaća, konobara, mjenjača posteljina turustima, recepcionera u hotelima stranih resorta, čistaća rigotina razularenih mladaca na ultri i zrću..

JD
jdoranic
11:21 26.04.2017.

gospođi želim uspjeh u radu! a to znači da ima naručitelje koji PLAĆAJU, a ne zavlače te da nađe suradnike ako joj se posao proširi (što se pokazalo kao najteže)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije