Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ritam grada

Kako je novo naselje od 53 zgrade na istoku grada u sedam godina postalo geto

jelkovec
Foto: Borna Filić/PIXSELL
24.02.2017.
u 12:30

Život se odvija u dvije pizzerije, nekoliko kafića, trgovini i sportskoj kladionici. Nema banke, pošte, mesnice ni voćarnice.

Prvi stanari ključeve su dobili još 2009. godine.

Veliki su tad bili planovi za stambeno naselje Novi Jelkovec, koje je gradonačelnik Milan Bandić nazvao “najljepšim u ovom dijelu Europe”. Na parceli nekadašnje svinjogojske farme niknule su u tri godine 53 zgrade s gotovo tri tisuće stanova te 200 poslovnih prostora. U dio stanova trebale su se useliti mlade obitelji, znanstveni novaci, studenti, a dio je bio namijenjen socijalnim slučajevima. Izolirala bi se tako gradska socijala i svima dala šansa. No bilo je to, očito, bolje zamišljeno nego realizirano. I dandanas nisu svi stanovi puni.

Poslovni prostori uglavnom su prazni. A zgrade namijenjene društvenim sadržajima nisu ni započete. Još se uvijek čeka sportska dvorana, bazen, kulturni centar, tržnica... A one zgrade koje su završene pune su vlage zbog koje otpada žbuka jer se brzalo s gradnjom. Život se odvija u dvije pizzerije, nekoliko kafića, trgovini i sportskoj kladionici. Nema banke, pošte, mesnice ni voćarnice. Čeka se i produžetak tramvajske pruge koju najavljuju već godinama...

Dobili su, doduše, lijepu novu knjižnicu. A škola, jedna od najmodernijih u gradu, prenatrpana je i čeka nadogradnju. Čekaju Jelkovčani tako bolje sutra već skoro osam godina, a ljute se kad ih nazivaju zagrebačkim getom. Nisu oni krivi za takav rasplet cijele priče. Oni koji tamo žive trude se da imaju koliko-toliko kvalitetan život u naselju. Osnovali su i udrugu kako bi mu dali sadržaj te potakli izgradnju nove infrastrukture. A možda im se osmjehne bolja budućnost ove godine. Planira Gradska četvrt Sesvete urbanizirati taj kraj. Spojit će Novi Jelkovec pješačkim i automobilskim nadvožnjacima s centrom Sesveta, a bit će tu još investicija. Pa možda Novi Jelkovec konačno dobije prvotnu svrhu.•

Ključne riječi

Komentara 15

SV
sviralo
14:35 24.02.2017.

bu to bandic sredil sa kumovima

LJ
Little John
20:52 24.02.2017.

Nisam ljubitelj Bandića, ali smatram da je naselje izvrsno. Socijalu čini 30 % Hrvatske i po profilu stanovnika ne vidim razliku kod stanovnika Jelkovca u odnosu na one iz Dubrave, Trnja, Travnog ili Trešnjevke?! Planski je rađeno naselje sa dovoljno zelenila, parkića i parkirnih mjesta. Škole i vrtići su nove i moderne. Lidl i Konzum su u naselju, .. a više vam ne treba za svakodnevni život. Viđam puno djece koja se igraju vani po parkićima i sportskim terenima (za razliku od ostalih dijelova grada), tako da naselje ima budućnost. Bandićevi politički protivnici stalno žele prikazati naselje u negativnom kontekstu, ali nisu u pravu. Pranje novca kod izgradnje bazena i dvorane, izmišljeni poslovi GSKGa, upitna dodjela stanova, dodjela koncesije BT netu, preplaćene zaštitarske firme ...su jedno i u normalnoj državi bi bili istraženi od DORHa , ali kvaliteta naselja je neupitna.

Avatar MsLela
MsLela
21:56 24.02.2017.

Kakva glupost!!! Ne mogu odoljeti a da ne komentiram. Naravno da ima mjesta za napredak ali kvart je super. U blizini mene je i kebab i pizzerija, i Konzum i Lidl i mali Market. I dućan sa igračkama i dućan sa odjećom. I tri frizera i dva beauty salona. I veterinarska stanica. Jedni od susjeda jesu Romi. Ali oni uvijek pozdrave, djeca uvijek pridrže vrata Itd. Od nasilja krađa i provala ni slovo. Tri linije busa koje često voze. Blizina Ikee, Lesnine i Prime...nekoliko autopraonica. Getro Jysk Itd. Očekujem ispriku kvazi novinarke!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije