Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
umirovljenici

'Kad platim dom, ostane mi 140 kuna za cijeli mjesec'

'12.07.2013., Zagreb - Na jezeru Bundek Dom umirovljenika Maksimir odrzao godisnju rostiljadu.  Photo: Zarko Basic/PIXSELL'
'Zarko Basic/PIXSELL'
02.10.2013.
u 12:35


Iz gradskog Ureda za socijalnu zaštitu najavili su pet novih domova u četiri godine, smještajnog kapaciteta 200 osoba

U sljedeće četiri godine u Zagrebu će se sagraditi najmanje pet domova za starije osobe, najavila je pročelnica za socijalnu zaštitu Višnja Fortuna objasnivši da će se u njih moći smjestiti oko tisuću umirovljenika.

Šesto kuna skuplje

– Domovi bi primali po 200 osoba, što je europski standard, a s njih pet u gradu znatno bi se riješio problem čekanja na mjesto – kazala je Fortuna. Opravdala je i nedavno dizanje cijene postojećih staračkih domova za 20 posto istaknuvši da se one nisu mijenjale od 2008. godine i da su to tražili ravnatelji domova jer nisu mogli podmirivati obveze. No, kako kažu korisnici doma, poskupljenje je znatan udar na njihov ionako skroman život pa se pitaju hoće li ubuduće imati novca da si uopće priušte život u domu. Neke od soba poskupjele su čak 30 posto, odnosno 600 kuna, požalili su se korisnici Doma za umirovljenike Maksimir, pa im nakon plaćanja ne ostane novca ni za lijekove, a kamoli za voće ili higijenske potrepštine koje ne dobivaju.

– Cijena jednokrevetne sobe sa 2290 kuna popela se na 2900. Platila sam je i ostalo mi je 140 kuna pa time sad moram krpati cijeli mjesec i ne znam ni kako ću doplatiti za lijekove 250 kuna – kaže osamdesetosmogodišnja Ana. Stanuje u jednokrevetnoj sobi od petnaestak kvadrata, a u cijenu sobe uključena su joj tri obroka na dan, briga o zdravlju, aktivnosti i pranje rublja. Ako jede dijetalnu hranu, mora još doplatiti osam kuna.

– Na ruke ne možemo prati jer smo preslabe, a i tuš-kada je preplitka pa procuri dolje susjedu – govori Anina sustanarka Marija.

Plaćaju i hladnjak

– Plaćamo dodatno i hladnjak, 25 kuna, ako ga želimo koristiti iako je već ugrađen u sobu – požalila se i Marija koja je u dom u Maksimir došla prije 25 godina. Ravnateljica Doma u Maksimiru Jasminka Dlesk Božić objasnila je da je dosad bila premala razlika između cijena soba te su zato neke poskupjele više, neke manje.

>>Najbolja zemlja za život starijih je...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije