Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 194
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iz utrobe Toplane sa Žitnjaka

Kad je vani -15, mi u kotlovima grijemo vodu na plus 130 °C

Toplana
Foto: Borna Filić/PIXSEL
1/25
26.10.2016.
u 12:00

U Toplani na Žitnjaku radi 150 osoba, a dežuraju u smjenama po 12 sati na temperaturi od +40 °C stupnjeva

Da bi više od 200 tisuća Zagrepčana istočnog i južnog dijela Zagreba svake zime uživalo u toplini svojih stanova, potrebno je duž 130 kilometara vrelovodnih cijevi potjerati toplu vodu koja se zagrijava u Termoelektrani-toplani (TE-TO) na Borovju. Drugu polovinu grada zagrijava Elektrana –toplana (EL-TO) na Trešnjevci. Mi smo posjetili Toplanu na Žitnjaku u kojoj se, ovisno o vanjskoj temperaturi, voda zagrijava na temperaturu od 75 do čak 130 Celzijevaca, koja se preko toplinskih stanica u zgradama distribuira građanima za grijanje putem radijatora i slavinama za sanitarne potrebe.

Foto: Borna Filić/PIXSEL

– Danas je vanjska temperatura oko 14 stupnjeva pa je dovoljno vodu u polazu prema gradu zagrijati na 75 Celzijevih stupnjeva, no kada padne na minus 15, zagrijavamo ju na 130 stupnjeva. Noću, kada toplinske stanicu po zgradama „zatvaraju“ reduciramo količinu vode u opticaju, a i polaznu temperaturu. Udarni sati su nam jutarnji, popodnevni i večernji kada se građani okupljaju u svojim domovima – započeo je priču Damir Božičević, direktor Pogona TE-TO Zagreb (Žitnjak).

Za zagrijavanje vode u TE-TO Zagreb koristi se prirodni plin koji izgara ili u dva moderna kombikogeneracijska postrojenja, ili u klasičnom bloku tzv. Rusu puštenom u pogon davne 1979. godine, a u međuvremenu moderniziranom. Uz to, u pogonu su, za najhladnijih dana i četiri vrelovodne kotlovnice koje dodatno zagrijavaju vodu na potrebnu polaznu temperaturu.

Foto: Borna Filić/PIXSEL

– Voda se zagrijava ili u vrelovodnim zagrijačima u sklopu kombikogeneracijskih postrojenja ili u vrelovodnim kotlovnicama i šalje prema gradu. Čim izađe iz kruga pogona, dalje je u nadležnosti HEP Toplinarstva koje se brine o isporuci građanima. Na nama je da vodu zagrijemo na polaznu temperaturu koja je potrebna da krajnji korisnik ima željenu temperaturu u stanu – ispričao je Božičević. Naglasio je, i da osim proizvodnje toplinske energije, u TE-TO Zagreb proizvode i električnu energiju koja se potom stavlja na tržište. Radi se o tzv. spojnom procesu gdje se vodena para nakon djelomične ekspanzije kroz parnu turbinu koristi i za zagrijavanje vrele vode u izmjenjivačima topline.

Foto: Borna Filić/PIXSEL

Tako se istovremeno proizvodi i električna i toplinska energija. U kombikogeneracijskom bloku uz parnu turbinu u funkciji je i plinska turbina, gdje plinovi izgaranja dosežu 2200 Celzijevih stupnjeva. Kada bi se sva postrojenja stavila u funkciju, i ona za spojnu proizvodnju električne i toplinske energije i ona za proizvodnju samo toplinske energije, Pogon TE-TO Zagreb bi u elektroenergetski sustav Republike Hrvatske mogao isporučiti 420 MW električne snage, a u centralni toplinski sustav grada Zagreba oko 850 MW toplinskih.

Foto: Borna Filić/PIXSEL

Da bi se postigla veća učinkovitost cijele lokacije TE-TO, a ujedno svako jutro u što kraćem roku zagrijao svaki stan, krajem prošle godine u sustav je postavljen i ogroman spremnik, volumena od 21 tisuću kubika, odnosno, akumulator topline koji se vrućom vodom od 98 Celzijevih stupnjeva puni preko noći kada su potrebe građana za ogrjevnom toplinom manje. Korištenjem akumulatora topline u jutarnjim satima, kada potrebe građana za ogrjevnom toplinom rastu, i kada nije potrebno paliti dodatne vrelovodne kotlovnice, moguće je godišnje uštedjeti preko 300 tisuća eura. U TE-TO-u su došli na ideju da poput zapadnih susjeda (sličan akumulator topline postoji u Ljubljani) taj spremnik, a poslije i cijeli pogon oslika te tako učini atraktivnijim pa se najbolje umjetničko rješenje traži putem natječaja koji za HEP-Proizvodnju provodi Društvo arhitekata Zagreb.

Foto: Borna Filić/PIXSEL

Da bi Zagrepčani koji se griju na Pogon TE-TO Zagreb imali tople radijatore i vruću vodu u slavinama, svakodnevno se brine 150 zaposlenih, od kojih su najiskusniji na svojim radnim mjestima u kontrolnim sobama, jer poznaju svaki od tisuće ventila, strojeva, sklopki...

– Prije zaposlenja u ovoj sobi prošli smo sve druge poslove. Ovdje kontroliramo svaki detalj i po potrebi odmah reagiramo – ispričala su dva Damira, Kukec i Lisjak.
Od direktora smo saznali i da ogroman 200 metara visok dimnjak koji je najprepoznatljiviji znak TE-TO Zagreb nije stalno u funkciji, već samo u zimskom periodu, jer dva moderna kombikogeneracijska postrojenja, koja su oba bila u funkciji tijekom našeg posjeta, zadovoljavaju potrebe građana za ogrjevnom toplinom u većem dijelu godine. Ova postrojenja prepoznatljiva su po tri identična 60-metarska dimnjaka.

Komentara 3

KA
Kakalaka
09:20 26.10.2016.

dežarju

Avatar nemam-pojm@
nemam-pojm@
15:56 26.10.2016.

Pošto toplana koristi jalovu energiju (nastalu hladjenjem pare iz turbine) kao takva trbala bi biti višestruko povoljnija za grijanje stanova. Nazalost kod nas to nije slucaj. Parom (260 stup.C) se peku kruh, peciva, przi kava-kikiriki...destilira nafta...prozvodi struja

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
11:12 28.10.2016.

Hm, lijepo. Tako je i Hundertwasser u Beču oslikao staru spalionicu Spittelau, pa takav nakazni objekt izgleda skoro normalno. Još kada bi naši nazovistručnjaci za otpad, malo osluhnuli što radi Đuro Horvat iz Preloga i kakve strojeve ra razdvajanje otpada proizvodi, a i bogme prodaje po cijeloj Europi, mogao bi se polako Jakuševac "grebati" i kontrolirano paliti u ovom postrojenju. Dakle, rješavali bi se otpada koji je tamo nagomilan u milijunima tona, a dobili bi dio energije zabadave. Ali zašto bi jeftinije, kad zagrepčani vole plaćati najskuplje zbrinjavanje otpada i rasipanje energije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije