Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čvrsta disciplina prazni kontejnere

Kad bi svi reciklirali, grad bi bio bez smeća

Svjetlana Lugar
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/5
28.09.2016.
u 14:36

I s manje odvoza grad može biti čist, samo je potrebna jaka volja i navika da se prije bacanja odvaja svaki komad otpada

Smjesti li svaki Zagrepčanin, uz kantu za miješani otpad, u svoj stan i onu za plastiku, papir te staklo, količina neiskorištenog smeća, kažu iz Čistoće, pala bi na samo desetak posto. Nije to tako jednostavno, žale se Zagrepčani, dok Svjetlana Lugar, aktivistica koja je pokrenula pilot-projekt odvojenog prikupljanja otpada u Mamutici, objašnjava – na svijetu ne postoji lakši posao.

Vrećice ili kante

U svojoj kuhinji već sedam godina ona ima kante ili vrećice za sve vrste otpada za koje u zgradu postoje kontejneri, pa tako uz miješani komunalni otpad i biootpad, odvaja i papir, staklo te plastiku. Uz to, posebno prikuplja čepove, koji imaju najbolju cijenu na tržištu sirovina, a koje potom donira udrugama koje ih prikupljaju.

– Treba neko vrijeme da čovjek stekne naviku, no nakon toga za razvrstavanje potrebno je tek nekoliko sekundi. Za biootpad i miješani otpad nabavite kantu s poklopcem, a sve ostalo vam može biti u običnim vrećicama – kazala je Lugar. U stanu ona miješanog otpada gotovo i nema.

Tetrapak i plastične boce koje se odlažu treba zgaziti da zauzimaju manje prostora, čašice od jogurta isprati, a masni papir, kao i ubruse i maramice baciti u koš za biootpad, a ne u onaj za papir. Skinuti se treba i plastika s papira u kojem se kupuje narezani sir ili meso – objasnila je Lugar. Kako građani ne bi trošili puno novca na kante, predlaže da se uzmu plastične torbe za šoping ili da se kante za otpad naprave do kartonskih kutija. Što se tiče mjesta gdje sve te vrećice ili kante složiti, Lugar kaže da one ne moraju biti jedna pokraj druge.

– Meni je u sudoperu kanta za miješani otpad, vrećice za plastiku i papir uz kuhinjske elemente, a vrećica za plastiku visi na zidu – otkrila je Lugar. I dok Svjetlana Lugar razvrstani otpad odlaže u predviđene kontejnere ispred zgrade, mnogi Zagrepčani do njih moraju u okolne ulice.

Svima mobilno dvorište

Ne bi li im se olakšao proces odvajanja, prošlog tjedna postavljeno je novo, četvrto mobilno reciklažno dvorište na Vrbanima, a iz Čistoće najavljuju da će u idućoj godini svaka četvrt dobiti po jedno.

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

– Više od 20 vrsta otpada može se odvojiti kod nas. Donijet se mogu baterije, limenke, stari lijekovi, gume, elektronički otpad – nabrojio je Mario Košković, koji radi u mobilnom dvorištu na Vrbanima te dodao kako isprika za odvajanje ne bi smjelo biti. Ne slažu se svi Zagrepčani s njim, pogotovo oni koji tvrde kako, i nakon odvajanja u svom stanu, otpad nemaju kamo odložiti.

– Već je tjedan dana kontejner s papirom pun, a odvoza nema. Još veća muka nam je što u zgradi imamo kafić u kojem su sad, kako je odvoz miješanog otpada rjeđi, također počeli odvajati otpad, a od njihova stakla i papira za naš otpad mjesta nema – rekao je Miro Janković s Vrbana.

Komentara 24

TH
than
00:30 29.09.2016.

Danas prolazim pokraj kanti. Ona za papir, prazna, mada su ugradili nesto, ali ocito ju ciste. Za staklo prazna, jer tesko nakupiti staklo. Za plastiku puna boca od mlijeka, ulja... Ima na sve strane svega... A izmedju svega toga netko istovario masu tekstila, jer jednostavno nema kontejnera za njega. Samo me zanima kako ce to pokupiti i gdje ce to utovariti.

DU
Deleted user
17:42 28.09.2016.

Neredovito pražnjenje prepunih kontejnera papira, stalka i plastike je problem Čistoće. Barem na Jarunu. A nakon poziva građana dolaze nakon 2-3 dana.Za papir im "pomažu" romi koji noću prazne kontejnere za papir, a kako cesta nakon toga izgleda može se samo zamisliti. Možda da Bandić zamoli svoje prijatelje za urednost, a "Čistoću" na redovito odvoženje.

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
16:07 28.09.2016.

Hm, eto vidiš, čak i prosječna kuharica i dobronamjeran momak mogu biti optimisti i lijepo gospodariti sa otpadom. Glavno problem u Mamutici je da po razvrstani otpad dođe kamion za miješani otpad i sve razdvojeno smulja u isti bubanj ii odveze na Jakuševac. Iza toga predsjednica HUGO-a, dakle Hrvatske udruge za gospodarenje otpadom, nakon svog povratka iz Utrechta gdje je dugo godina živjela i radila, kaže da su zagrepčani divljaci koji ne znaju razdvajati otpad i da to sve treba spaliti, s čim se onda složi i njezin neposredni šef, gradonačelnik Bandić. Btw, HUGO se velikim dijelom financira državnim i gradskim novcem, a ako se pogleda broj studija utjecaja na okoliš, koje rade njegovi članovi, od Fundurulja femili do drugih, stvarno je lijepa lovica za mjerenje tona otpada i fantaziranje o modelu gospodarenja otpadom na bazi CGO-a i proizvodnje nepotrebnog RDF-a, od kojih su dva zapela na samom početku, uz spiskanih oko šestotinjak milijuna eura iz predpristupnih fondova EU, a rezultat je da je naš vrli beli Zagreb grad na zadnjem mjestu od svih EU glavnih gradova što se tiće zbrinjavanja otpada. Nazdravlje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije