Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tradicionalno

Jurjevski običaji privukli velik broj građana na turopoljski grunt

Jurjevo
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
1/2
25.04.2015.
u 10:00

Velikogoričani se cijelom događanju mogu priključiti i u nedjelju u Lukavec-gradu. Manifestacija počinje od 17 sati

Bit će to dobra godina. Zaključak je to iz starih običaja prikazanih jučer na obilježavanju tradicionalne manifestacije “Jurjevo na turopoljskom gruntu” koje se održalo na imanju obitelji Dianežević u Kurilovcu, u Teslinoj ulici.

Zainteresirani su tako imali priliku vidjeti prikaz Jurjeva, Jurjevski krijes i Jurjaše u ophodu, ali i otkriti “magičnu” moć pepela s krijesa. Dio je to gotovo tjednog obilježavanja Jurjeva u Velikoj Gorici koje će u veliku manifestaciju ove nedjelje.

Svečani dio programa Turopoljskog Jurjeva kod Lukavec-grada počinje sutra u 17 sati, dok će se prije paljenja Jurjevskog krijesa u 20 sati postrojiti povijesne vojne postrojbe, a dio od najavljenih petnaest postrojbi prije postrojavanja zapucat će iz staroga oružja. Uz događanja kod Lukavec-grada tu je i misa u Župi sv. Jurja u Odri u 11 sati na kojoj će sudjelovati plemenitaši uz gostujuće hrvatske povijesne vojne postrojbe. Vojne postrojbe okupit će se i u Velikoj Gorici i to u 15 sati ispred Muzeja Turopolja odakle će krenuti mimohodom kroz Veliku Goricu do Parka dr. Franje Tuđmana, a nakon čega će se priključiti programu u Lukavcu.     

Komentara 1

DU
Deleted user
21:39 25.04.2015.

moj je deda bil Jurek, volim to ime, na Jurjevo sam gledao dvije emisije s tom temom, svaka čast ljudima koji žive u mjestima gdje se štuje taj svetac, jako, jako lijepo čuvaju naše stare običaje, i prenose ih svojoj djeci... hvala vam lijepo.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije