Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ne propustite!

Još samo dva dana za najbolje uživanje u prekrasnim gornjogradskim dvorištima

dvorišta
Foto: PR FOTO
1/9
24.07.2015.
u 13:20

Još samo danas i sutra navečer preostalo je svim ljubiteljima kvalitetne urbane ljetne zabave da se upute prema Gornjem gradu u Zagrebu i dožive ovogodišnja Dvorišta

Još samo danas i sutra navečer preostalo je svim ljubiteljima kvalitetne urbane ljetne zabave da se upute prema Gornjem gradu u Zagrebu i dožive ovogodišnja Dvorišta! A pet ove godine otvorenih dvorišta na sjevernom potezu Gornjega grada – od Mletačke, preko Demetrove do Basaričekove do Opatičke ulice – pružaju doista puna razloga da to još uvijek učinite.

Svako dvorište ima svoju priču, poručuju organizatori, a to prepoznaju i brojni posjetitelji koji ovih dana u rijekama šetaju gornjogradskim ulicama, posjećuju prostore od dvorišta do dvorišta, zadržavaju se, uživaju, druže se i borave u ovim jedinstvenim ambijentalnim prostorima.

Priča o povijesti, poznatim osobama i neobičnim zgodama koje su se kroz stoljeća odigravale u ovim gornjogradskim palačama i njihovim skrivenim vrtovima, jedna do druge pričaju jednu veliku, dosad neispričanu priču i doživljaj o prošlosti i ljudima grada Zagreba. U dvorištima se uvijek živjelo, boravilo, družilo, zaljubljivalo, a sve te priče organizatori sada žele približiti i Zagrepčanima i brojnim gostima.

Dvorišta i do ove nedjelje nude prekrasno uređene prostore za boravak i uživanje, birane glazbene programe za različite ukuse, kao i punu trpezu najfinijih slasnih zalogaja i osvježavajućih gutljaja koje nepce uopće može poželjeti.

Zeleni vrt u francuskome stilu Atelijera Meštrović, veliko romantično dvorište Palače Balbi, čarobno ostakljeno dvorište Palače Erdödy-Drašković ili malo intimno i po svemu posebno privatno dvorište u Opatičkoj 19... Doista je teško odabrati! A posebnost ovogodišnje manifestacije svakako je i dvorište Šafranekovih iz filma "Tko pjeva zlo ne misli", koje je uređeno u stilu toga kultnog remekdjela Kreše Golika i u kojemu se, dakako, ispijaju hladni gemišti s Jamnicom te druži na gostoljubivi zagrebački način uz dobre stare zagrebačke popevke.

Organizatori ističu kako Dvorišta nisu glazbeni festival, ali u njima nas do kraja manifestacije ipak očekuju Ricardo Luque Latin Jazz Trio, Iva Smojver Trio, Money 2 Acoustic Trio, harfistica Ivana Biliško i Zagrebački puhački ansambl. Posjetitelji privatnog dvorišta u Opatičkoj 19 ''čilat'' će uz zvuke s gramofonskih ploča, a gosti dvorišta u Basaričekovoj 11 mogu si i popevati pokoju poznatu zagrebačku popevku uz odlične Gornjogradske fulire.

Dođite i uživajte, ulaz je i dalje slobodan, poručuju organizatori, te se zakačite se za Dvorišta, dodaju, jer svako ima svoju priču!

Još uvijek nije kasno da to provjerite i sami!

>> Otvorena gornjogradska dvorišta, pogledajte kako je bilo!

Ključne riječi

Komentara 2

SO
sohnahoakasaa
18:59 24.07.2015.

Predivno, kad bi bar svi građani grada Zagreba pokrenuli inicijative za čuvanje naše tradicije, ljepote i građanskog života koje nam naprasno i 's voljom' žele oduzeti. Sjetite se kakva su nam dvorišta bila u cijelom gtradu bez obzira kako see naselje zvalo ili koji dio grada bio. Danas su neki novi stanari u centru grada koji žele u dvorištu parkiralište a ne svjetnjake, male klupice sa štokrlima, vazicom cvijeća pa kad susjedi požele spuste se iz svojih stanova i uživaju u priči i kavaici. Često se i koji kolačeć na stolu znal naći a muški su i gmištek popili. Tak se živelo još jučer a danas stari stanari ovog grada polako gube bitku sa novim koji sve to imaju u 'zavičajima' a ovde bi sve zatrli. Žalosno što sve više uspjevaju. Ali...zakaj dozvolimo?

TR
Trnjanec
19:58 24.07.2015.

Zašto pet dvorišta i zašto još samo dva dana? Imamo desetke tisuća turista u gradu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije