Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBNOVA DOLCA NA LJETO 2015.

Jelačićev trg na godinu dana postaje – plac

26.09.2014., Zagreb - Na Trgu bana Jelacica  otvoreni su Dani hrvatskih trznica. Mnogi hrvatski proizvodjaci hrane ponudili su gradjanima svoje proizvode na brojnim standovima. Photo: Davor Visnjic/PIXSELL
29.09.2014.
u 15:00

Pripremni radovi ispitivanja profila i sastava tla u sklopu rekonstrukcije najveće zagrebačke tržnice već su odrađeni, a bit će ih još

Omiljeno okupljalište Zagrepčana uskoro će biti Dolac. Već nekoliko dana obnovu najpoznatije zagrebačke tržnice, koja je trebala početi još prošlog ljeta, najavljuje gradonačelnik Milan Bandić. Najvažnije je prvo, kaže Bandić, statički srediti plohu, a tek tada razmišljati o sadržaju.

A u vrijeme kad će se Dolac statički i sadržajno uređivati, štandovi s voćem, povrćem, jajima i sirom vratit će se ponovo na staru lokaciju, na Jelačić plac, i to na godinu dana.

Natječaj za obnovu tržnice raspisat ćemo do kraja godine, a s radovima bismo mogli početi na ljeto sljedeće godine. Ne znamo koliko će radovi potrajati, ali mislimo da će plac na Trgu biti do ljeta 2016. godine – objasnio je glasnogovornik Tržnica Zagreb Miroslav Pupić Bakrač te dodao kako su prva bušenja na Dolcu već odrađena. Kako kaže Pupić Bakrač, riječ je o ispitivanju profila i sastava tla jer će, u konačnici, posla na Dolcu biti za arhitekte, ali i za statičare.

– Pripremni radovi poput ovih nužni su, a s njima ćemo i nastaviti, pa se i prije sljedećeg ljeta mogu očekivati slična ispitivanja – rekao je glasnogovornik Tržnica Zagreb te dodao kako se u obnovu neće krenuti samo na Dolcu, već i na ostalim tržnicama. Tako bi novi izgled trebali dobiti placevi na Branimircu, Trešnjevci i Utrinama, dok će se tržnice u Španskom i na Kvatriću natkrivati.

– Sve to, nadamo se, napravit će se još u mandatu ove gradske vlasti – rekao je Pupić Bakrač te dodao kako je u najgorem stanju Branimirova tržnica koja je jednostavno potrošena izgleda. Tamo bi se trebala obnoviti i središnja zgrada koja je, ističe glasnogovornik, prva burza robe u gradu, odnosno prva veleprodajna zgrada. A prije nego što se krene s radovima na tržnicama, upozorava arhitekt Marijan Hržić, vrlo je važna dobra podloga za natječaj, odnosno dokumentacija o postojećem stanju.

– Nije toliko upitno preseljenje sadržaja s Dolca na Trg, budući da su tamo redovito različiti štandovi, o čemu se stalno otvaraju polemike. Važno je dobro surađivati sa Zavodom za zaštitu spomenika, budući da su tržnice povijesni prostori – rekao je Marijan Hržić te dodao da, kada krene obnova, koja podrazumijeva i nove štandove, kišobrane te instalacije, važno je da u njoj jednako sudjeluju tehnolozi, arhitekti te konzervatori.

Komentara 13

NO
nonoinoq
17:20 29.09.2014.

@MMarko657, pogledajte fotku broj dva snimljenu prije sigurno 100 godina, mislim da vi ne kužite grad i očito ne shvaćate da na trgovima uvijek mora biti nekakvih sadržaja jer su trgovi mjesta okupljanja, komunikacije i druženja, a ne hladne plohe po kojima bi se građanstvo trebalo poput zombija samo prešetavati i kratko zadržavati.

DU
Deleted user
18:34 29.09.2014.

Sada kada počnu kopati Dolac pa nađu neko arheološko nalazište i ne uspiju sakriti prije nego arheolozi saznaju, eto nama placa na Trgu do 2020.

NO
nonoinoq
17:43 29.09.2014.

@bluna, vjerujem da bi vi najviše voljeli da je na trgu parking i prometnica kao za vrijeme Juge, pa da se probijate kroz automobile i smrad benzina, to je vaš mentalni sklop.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije